Зеленски: Руснаците наистина се изтеглят от Северна Украйна

2
Руските войници се придвижват срещу Донбас и Харков
Руските войници се придвижват срещу Донбас и Харков Видео: NOVA

Руснаците наистина се изтеглят от Северна Украйна.

Това каза президентът на страната Володимир Зеленски, след като в последните 3 дни украинските войници си върнаха контрола над няколко населени места край Киев. Но положението в Украйна остава тежко, с ежедневни боеве, голям брой цивилни жертви и пълна разруха в редица градове.

Руските войски продължават да отстъпват северозападно от Киев. След като изказаха скептицизъм към оттеглянето, което Русия декларира преди седмица, украинците сега казват, че това е реалната обстановка на терен.

Украинците си върнаха контрола и над няколко населени места и важни пътища в Харковска област. Очакванията са, че край втория по големина украински град ще има нови тежки боеве.

На изток ситуацията остава изключително тежка. Руските войници се придвижват срещу Донбас и Харков. Готвят нови атаки”, информира Зеленски, предава NOVA.

Сателитни снимки показват, че руснаците са се оттеглили и от летището край град Хостомел. Още в първия ден на войната специалните им части го атакуваха, за да създадат плацдарм за останалите бойни групи. В крайна сметка този план се провали, като боевете около летището не престанаха повече от месец.

А Червеният кръст обяви, че ще се опитат и днес да създадат коридор за евакуация на цивилни от Мариупол. Положението в града е катастрофално. Тела на убити войници и граждани от дни лежат по улиците.

Нямаме идея колко хора искат да се евакуират от Мариупол. Очакваме да са хиляди”, заяви Юън Уотсън, говорител на Червения кръст.

От Одеса, Полтава и Кременчук - три големи града, където досега няма боеве, тази сутрин съобщиха за обстрел с руски ракети. Повредена е инфраструктура и жилищни сгради. Засега няма данни за убити. А западното разузнаване каза, че атаката срещу петролна база в руския град Белгород, ще утежни проблемите на Русия да осигури гориво за армията. Но Москва казва, че петролната база е цивилен обект, който не снабдява войската.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари