Огнища на коклюш в 45 училища

0
Най-много школа с коклюш има в София, но болестта върлува и в Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Плевен и Велико Търново
Най-много школа с коклюш има в София, но болестта върлува и в Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Плевен и Велико Търново

Най-много школа с коклюш има в София, но болестта върлува и в Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Плевен и Велико Търново

Огнища на коклюш има в 45 училища в страната у нас, сочи справка на здравното министерство. Засегнати са 56 паралелки. Случаи има и в 4 групи в 4 детски градини в Софийска област.

Най-много школа с коклюш има в София, но болестта върлува и в училища във Варна, Бургас, Пловдив, а единични случаи има и в Русе, Стара Загора, Плевен и Велико Търново.

Второкласник от СУИЧЕ "Свети Климент Охридски" в Благоевград също е с коклюш и е под карантина за 14 дни. Инфекциозното заболяване на дихателните пътища е установено при изследване на детето. То си е вкъщи, а неговите съученици от класа продължат да посещават учебни занятия, но се следи да не се смесват с други деца по време на междучасията. Те са под наблюдение и са инструктирани да не общуват с ученици от други паралелки. "Сравнително спокойна е обстановката в Благоевградска област по отношение на това заболяване. От началото на годината са регистрирани девет случая. Мерките при нейното установяване не са толкова тежки, както при ковид. Затова контактните със заразения не се изолират вкъщи", коментира тази сутрин шефът на Дирекция "Надзор на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция - Благоевград д-р Веселка Мончева.

Най-много заболели от магарешка кашлица има в София, като те са 214. От началото на годината до момента в страната са регистрирани общо 314 случая на коклюш.

Болестта засяга най-често децата под една годинка, следвани от малчуганите на възраст между 10-14 г. и тези между 5-9 г. Хоспитализираните пациенти са общо 51, от които най-много са тези под годинка. В болниците у нас в момента има 23 бебета. 14 пък са децата между 1 и 4 годинки, които лежат в болница. Има и пациент над 30-годишна възраст, който също е в болница.

Около 10 деца с коклюш се лекуват при нас в момента, заяви за „Телеграф“ доц. Атанас Мангъров, който завежда детското отделение на Инфекциозната болница в София. „Те са в задоволително състояние. Коклюшът е такава болест, при която човек се скъсва да кашля, изскачат му очите от кашлица“, казва още той.

Болестта протича най-тежко при малките деца, които могат да спрат да дишат по време на тези кашлячни пристъп и може да загинат от това спиране на дишането. Може да се получат и кръвоизливи в мозъка от това, че се увеличава вътрешночерепното налягане. Тези, които в момента са в болницата, са просто силно кашлящи“, отбелязва още той. Повечето от болните са неваксинирани, но има и такива, които са имунизирани.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    А така!
    Ей го и "гражданина" от неговото село и той доктор - магареЖкото мляко лекувало! Забрави да добави газ, мас и пърцуца. И червен конец на китката! Никакви ваксини, никаква медицина, никакви постижения на цивилизацията, те ще му кажат на него, айде бе! Той като малък на село като му станело нещо, препикавал мястото и готово - познах ли, дърто?
  • -2
    1
    Гражданин
    Държавата къде се намира какви мерки се взимат или чакат да пламне цялата страна да загубим децата .здравеопазване само на хартия има . Хора млади магарежко мляко лекува . Но то вече няма магарета .
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари