Здравните заведения вече искат съгласие за достъп до медицинското ни досие

2
Това предвижда Наредбата за функционирането на Националната здравноинформационна система, която влиза в сила от днес
Това предвижда Наредбата за функционирането на Националната здравноинформационна система, която влиза в сила от днес

Това предвижда Наредбата за функционирането на Националната здравноинформационна система, която влиза в сила от днес

Лечебните и здравните заведения ще имат достъп до електронното здравно досие на гражданите, само след дадено от тях съгласие. Това предвижда Наредбата за функционирането на Националната здравноинформационна система, която влиза в сила от днес, предава БНР. Без съгласие ще може да се действа при спешни състояния, като медиците ще могат да проверят основни данни за пациента и да намерят контакт на негови близки в досието му.

Електронното здравно досие представлява събраната здравна информация за всеки от нас, записана в националната здравно-информационна система. Първият запис за едно бебе са данните от неговото раждане. Досието включва още ЕГН, информация за проведени медицински прегледи, резултати от изследвания, постъпвания в болница, направени имунизации, предписвани лекарства, деклариран отказ от донорство в случай на смърт, контакт на близки на съответния човек.

Към момента достъп до своето досие имат само притежателите на квалифициран електронен подпис.

Такъв достъп ще имат лечебни и здравни заведения, застрахователни дружества, както и държавни органи в определени случаи.Това ще става след дадено съгласие от човека, като начините за това включват онлайн подписване или подаване на електронен документ с електронен подпис, използване на техническо средство за електронен подпис, подписване на хартиен документ.

При спешни състояния, които изискват медицинска помощ, досието ще бъде достъпно без такова съгласие. Специалистите ще могат да проверят кръвната група на човек, алергии, направени имунизации, прекарани тежки инфекциозни заболявания, хронични болести, провеждано в момента лечение, както и контакт с близък човек, към когото да се обърнат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    1
    Докторчета недоклатени,
    От мен имате ... един гол уй! Заврете си го където ви е удобно! Съгласие за достъп до каквото и да е мое – НЕ!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари