Здравните власти и ресторантьорите не се разбраха

0
Част от обектите все пак ще отворят протестно на 1 февруари, което означава, че ще бъдат и глобени
Част от обектите все пак ще отворят протестно на 1 февруари, което означава, че ще бъдат и глобени Видео: NOVA

Въпреки протеста на заведенията, няма да има отпускане на мерките за тях от началото на февруари

Това стана ясно от брифинга на Националния оперативен щаб. Здравните власти са категорични - ситуацията се подобрява, а ограниченията са дали резултат. Страната вече отчита под 100 заразени на 100 хиляди души население. Новите положителни проби за 24 часа са под пет на сто, уточнява NOVA

Действително и днес спорът за отварянето на заведенията не доведе до компромис. Част от обектите все пак ще отворят протестно на 1 февруари, което означава, че ще бъдат и глобени. Междувременно стана ясно, че масовата ваксинация се очаква да започне още следващия месец. Колко ваксини ще бъдат доставени обаче също не е напълно изяснено. Въпреки недоволството и протеста на ресторантьорите, здравният министър остава непреклонен – заведенията няма да отворят в аванс:

„Не се сърдя, не се обиждам на всички квалификации, които се правят по мой адрес. Сигурен съм, че след много малко време най-големите ми критици ще благодарят за всичко онова, което сме правили в момента”, заяви той.

Вместо благодарност обаче от бранша са твърдо решени да се опълчат. Така – на 1ви февруари отворени заведения ще има, независимо от забраната и глобите:

„Да стоим без пари и февруари, няма как да го допуснем. Да, ще сме в нарушение на Закона, но има адвокати. 30 процента от обектите няма да отворят повече никога”, обясни Емил Коларов.

От щаба оправдаха твърдата си позиция с факта, че вземат решенията на базата на международно утвърден индекс на опасността. В челните му позиции влизат и заведенията - те били също толкова опасни, колкото религиозните сбирки и концертите за правостоящи:

„Смятат се за изключително опасни места за заразяване. Следващите по опасност са ресторанти, фитнеси. Футболните мачове, баскетболните, те са в средата. Знаете, че почти не остана футболист, който да не е заразен”, подчерта ген. майор Венцислав Мутафчийски.

Иначе - здравните власти заявиха, че връщането на учениците в час от началото на февруари ще бъде тест – ако бъде преминат успешно, затворените обекти също ще могат да отворят:

За нас е много важно да проследим тази 14-дневна заболеваемост и ако няма мърдане…нещата ги правим. Ако има мърдане, затварянето започва отново, от последно отворените сектори”, подчерта здравният министър.

Ваксинационният план също продължава с неизвестни. От Щаба прогнозират, че масовата ваксинация ще може да започне още през февруари, но с условности. Личните лекари пък са категорични, че два милиона ваксинирани в България до юли е напълно осъществимо, но призоваха пациентите да заявят желанието си още отсега. Най-вероятно всеки личен лекар ще може да ваксинира между 10 и 20 пациенти на ден.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари