Здравната комисия с промени заради "съмнителен избор" на нови директори на болници

0
След гласуване и прегласуване - "за" 9 депутати, против - "няма", "въздържали се" - 8, законопроектът бе приет на първо четене
След гласуване и прегласуване - "за" 9 депутати, против - "няма", "въздържали се" - 8, законопроектът бе приет на първо четене Снимка: БГНЕС

Има подписка от лекари от ИСУЛ, които възразяват срещу назначението на ръководителите им. Такива подписки има и от други болници. Става дума за лица, за които се твърди, че са назначени без подготовка, а реално досегашните ръководства са били освободени. Подобно е положението в други болници в страната

Това заяви депутатът Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън!" по време на Комисията по здравеопазване, предава News.bg 

В началото на комисията по здравеопазване депутатът от ГЕРБ Даниела Дариткова поиска да бъде оттеглена точката, внесена от Мая Манолова в последния момент, която предвижда промени в Закона за лечебните заведения. Точката не бе оттеглена въпреки доводите на Дариткова, че оценката за въздействие е внесена в последния момент и не е обсъдена.

В началото Мая Манолова изясни, че в края на миналата година по предложение на депутати от ГЕРБ са направени промени в Закона за публичните предприятия и лечебните заведения са приравнени по статут и така става смяната на управителните им органи.

"Ние предлагаме тези, които имат принципал държавно участие, да възвърнат своя статут и начина, по който се назначават техните ръководства, да бъде променен, като се осъществява в условията на конкурс, като упълномощено лице е министърът на здравеопазването", обясни Манолова.

Тя изрази мнение, че се осуетява правото на защита на пациенти и работещи. "Това е първа стъпка към премахване на общинския статут, чиято дейност ще се регулира изцяло от Закона за лечебните заведения, няма как ИСУЛ да се приравнява с "Булгартрансгаз", добави депутатът.

Становище представиха и от МЗ. Костадин Ангелов обясни, че личи непознаване на законодателството в областта на лечебните заведения и се бъркат основни понятия. Назначаването на изпълнителните директори и в момента става от министъра на здравеопазването. "Законът гарантира прозрачност", категоричен е той. В предложения законопроект прави впечатление, че се предвижда избор на ръководители само на еднолични търговски дружества болници, смята здравният министър. Той отхвърли идеята законопроектът да бъде приет, дава категорична отрицателна позиция и смята, че това ще е крачка към съсипване на българското здравеопазване. "Ще има риск за здравето на българските граждани."

Ангелов обясни, че не знае кое трябва да се промени, след като 17-членна комисия гарантира изключително обективна оценка и няма връзка между лечебните заведения и търговски дружества, регистрацията се извършва по Закона за лечебните заведения и стопанската дейност по Търговския закон, медицинските дейности се регулират от Закона за здравето и други ресорни закони и НРД, етичните кодекси, изреди Костадин Ангелов.

По търговския закон, след като се регистрират всички болници, нямат правото да извършват търговски сделки, те не са търговски субекти. Покупките се регулират от европейски закон, има становище от ЕС, в което се казва, че са търговски обекти и не се казва къде са търговски, поясняват от МЗ.

"Ако следва промяна на закона, следва ликвидационна процедура, която ще трае много години, която изисква много действия от страна на държавата, която ще ликвидира здравеопазването в страната, особено по време на световна криза. Възложителите от НЗОК плащат на лечебните заведения и ако бъдат ликвидирани търговските дружества, НЗОК става абсолютно излишна", категоричен е Костадин Ангелов.

Проф. Георги Михайлов от БСП изрази мнение, че в парламент, който още не установен, е трудно да се прави такова законодателство, но подчерта, че партията през годините постоянно е поставяла въпроса, че лечебните заведения не могат да бъдат търговски дружества. Той поиска министър Костадин Ангелов да посочи една болница в Европа, която работи като търговско дружество. Михайлов поиска въпросът да бъде спешно решен, тъй като такива брожения има в много болници в страната. По думите му, хората на постовете в момента там не са "академични".

От 65 лечебни заведения - само 7 с по двама кандидати, а останалите само с един кандидат - категорично навява за предрешеност на избирането им, каза той. В тази връзка БСП приема предложението за промени на Мая Манолова. "Здравеопазването се съсипва в момента от кадри, които не могат да управляват", категоричен е Георги Михайлов. Конкурсите са изкривени, това трябва да бъде поправено, смята депутатът. Министър Ангелов отвърна, че лекарите не установяват търговска дейност.

Хасан Адемов също заяви обратното мнение, че не може да се изключва цял сектор "здравна икономика".

Мая Манолова прие, че е обидена от здравния министър Костадин Ангелов, тъй като в нейните предложения няма как само смяната на нови директори да доведе до срив на българското здравеопазване". "Сменени са само 7 директори, всички останали са действащите директори с години и десетилетия наред", обясни министърът. Георги Михайлов обаче бе категоричен: "Ние двамата с вас, г-н министър, знаем как се назначават директори. ГЕРБ няма да подкрепи законопроекта", каза Даниела Дариткова.

След гласуване и прегласуване - "за" 9 депутати, против - "няма", "въздържали се" - 8, законопроектът бе приет на първо четене.

В началото на комисията здравният министър Костадин Ангелов имаше включване, с което поиска всички в залата да си сложат защитните маски, "най-малко, защото част от тях са лекари". Председателят на комисията д-р Александър Симидчиев поиска слагане на маските и спазване на отстояние метър и половина, което така и не се спази, тъй като депутатите стоят на столове един до друг.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Жена се кара на мъжа си:
- Спри да пиеш и да лазиш, че детето гледа от тебе и трета година не може да проходи.

Харесай Дунавмост във Фейсбук