Здравната каса - тумор, който пръска корупционни метастази

2
Без хирургия няма да се мине
Без хирургия няма да се мине

Без хирургия няма да се мине

Задълбочих се да следя дебатите по избора на зам.-шеф на здравната каса, който се оказва едва ли не най-голямото изпитание пред сглобката на правителството, пише Борислав Зюмбюлев в 24 часа.

Което е напълно ясно, че ще продължи да съществува поне докато има война в Украйна и Израел.

Но се сетих за една версия, която се говореше преди две-три години, че правителството на Бойко Борисов е било свалено, за да се пусне някаква нова болница в София. След като я пуснали, емоциите в страната утихнаха рязко до демарша на Явор Калипетренски с парти грила.

Сега отново се възпалиха всички. Едва ли не най-голямото противоречие в страната не е какво ще пише в бюджета за догодина, какво въоръжение ще си купим, колко ще е минималната работна заплата, кой ще е шеф на народната банка и на разузнаването, а кой ще е заместник-директор на здравната каса.

Забележете - не дори директор, а заместник

Очевидно е, че въпросната каса е малигнен тумор, който пръска корупционни метастази в целия народен организъм.

И както са наясно опитните хирурзи - каквито и да е прицелни, хормонални и цитостатични терапии да прилагаш, няма ли физическо отстраняване на туморната маса, резултатът обикновено не е удовлетворителен. Затова е най-добре това нещо здравна каса да се премахне изобщо, а активите ѝ да преминат в Министерството на финансите.

И без това 2/3 от бюджета на въпросната каса се формират от директни трансфери от хазната.

Кого освен себе си заблуждаваме, че това е частноправен субект, финансиран от личните осигурителни вноски на хората.

Здравеопазването е държавно, каквото винаги е било, леко прикрило срамотиите си със смокиновия лист на независимо финансирано от отделни вноски.

Цялата дейност на касата може да се поеме от един отдел в МФ, който да превежда пари към десетина университетски болници и спешни центрове по градове и села, които да поемат безотказно спешната помощ и хронично болните, включително и лекарствата, където да има нормативно определени високи възнаграждения на лекари, сестри и санитари.

Защото, каквото и да си говорим, това е същинският проблем пред българското здравеопазване. Пари има - 8,2 млрд. лева, но не стигат там, където трябва. А

самото здравеопазване като организация трябва да е част от въоръжените сили

- лекарите, сестрите, фелдшерите и акушерките трябва да са под единоначалие, да получават твърдо възнаграждение и да имат регионално разпределение.

Което не означава, че не трябва да има частни болници и много здравни каси - напротив, нека има, но те

да се занимават само с ъпгрейдване на медицинската грижа

- стентове, стави, лещи и прочее модерна медицина.

Но спешната помощ, хроничните болести, епидемиите да са изцяло грижа на държавата. Стигаме и до прословутите рецепти. Всяко лекарство, което по някакъв начин се реимбурсира с обществени средства, изобщо да не стига до търговската мрежа, а да се връчва лично на болния в диспансерите. Какво значи търговия с инсулин, след като това е 100% покриван от обществени фондове препарат.

Ендокринолозите да поемат и дистрибуцията - който се нуждае, отива на преглед и му връчват препаратите за месеца. И ако реши, да ги продаде, за да ги изнесе някой в Белгия и да спечели някой лев например, ще пострада той самият.

Това, което в момента се случва по аптеките, е, че хиляди пациенти са без животоподържащи лекарства заради тъй наречения паралелен износ.

Ако болният е получил препаратите физически и ги е продал, той лично няма да може да се лекува през следващия месец и така ще застраши собствения си живот.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Един
    Много глупости си изписал ,докторите пак да станат държавни ,а партийния секретар да назначава главния лекар ,дето ще ми дава заплатата ,колкото на чистачка ,за да си ти добре и да ползваш безплатно здравни услуги безчет!Е да ,ама този филм сме го играли и няма желаещи вече ,десетки години шофьора на линейката и сестрата вземаха по голяма заплата от лекар специалист и му казваха да е учил още 6 месеца за шофьор !
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари