Здравен работник в Норвегия почина след ваксинация с AstraZeneca

0
Получил е мозъчен кръвоизлив
Получил е мозъчен кръвоизлив Снимка: БТА

Получил е мозъчен кръвоизлив

Здравен работник в Норвегия е починал от мозъчен кръвоизлив, след като е получил ваксината на AstraZeneca срещу COVID-19, въпреки че не е установена пряка връзка с ваксината, съобщиха здравните власти на скандинавската страна, цитирани от "Франс прес", предаде News.bg.

Това е вторият такъв фатален случай в рамките на няколко дни в Норвегия, която преустанови употребата на ваксината на AstraZeneca като предпазна мярка в четвъртък.

В събота здравните власти на Норвегия съобщиха, че трима здравни служители са били хоспитализирани с кръвни съсиреци, кървене и необичайно ниски нива на тромбоцити в кръвта.

Всички те са били под 50-годишна възраст и всички са били получили първата доза от ваксината, произведена от британско-шведската фармацевтична компания.

Един от тримата, определена като жена "в добро здраве", е починала вчера след мозъчен кръвоизлив, уточниха от здравните власти. Тя е била хоспитализирана в четвъртък, около седмица, след като е получила ваксината.

"Не можем нито да потвърдим, нито да изключим, че има нещо общо с ваксината", отбеляза пред репортери служителят от Норвежката агенция по лекарствата Стейнар Мадсен.

Съобщава се, че състоянието на другите двама е стабилно.

Друг здравен работник на около 30 години също почина в петък в Норвегия, 10 дни след получаване на същата ваксина. Има и други смъртни случаи в Европа, особено в Австрия и Дания.

В момента Европейската агенция по лекарствата разследва тези смъртни случаи, за да провери дали има връзка с ваксината.

В петък Световната здравна организация заяви, че "няма индикации да не се използва" ваксината, докато самият производител настоява, че е безопасна.

Според норвежките медицински власти около 130 000 души са получили ваксината в Норвегия, преди тя да бъде спряна.

Сред другите страни, които също са прекратили ваксината по подобни причини, са Дания, Исландия, България, Ирландия, Холандия, Франция, Италия и Германия.

Агенцията по лекарствата в Дания - първата държава, която преустанови употребата на ваксината миналия четвъртък, след като съобщи за смърт след удар - разкри в понеделник, че жертвата е 60-годишна жена, която е претърпяла кръвни съсиреци, с нисък тромбоцит нива и кръвоизливи след получаване на ваксината.

Агенцията съобщи, че е информирала хората, които са получили ваксината AstraZeneca през последните две седмици, за да внимават за симптоми като необичайни синини, кървене и силно главоболие или болки в стомаха.

Около 150 000 души в Дания са получили една доза от ваксината AstraZeneca и 583 две дози.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари