Завръща ли се моделът "Лафка" в Русе?

6
При начални тръжни цени от 50 до 100 лева някои от павилиончетата стигнаха до 800 лева без ДДС наем на месец
При начални тръжни цени от 50 до 100 лева някои от павилиончетата стигнаха до 800 лева без ДДС наем на месец Снимка: Dunavmost / Архив

При начални тръжни цени от 50 до 100 лева някои от павилиончетата стигнаха до 800 лева без ДДС наем на месец

Десетки русенци останаха разочаровани след проведения търг на 25 април за павилионите на бившата „Лафка“, които вместо да отворят възможности за малък бизнес на повече русенски семейства, отидоха в ръцете на един търговец. От 27 обекта русенската фирма „Лъчезара 2005” успя с наддаване “до дупка” да вземе 21 от тях. Социалните мрежи буквално завряха от коментари и възмущения, информира в-к „БРЯГ“.

При начални тръжни цени от 50 до 100 лева някои от павилиончетата стигнаха до 800 лева без ДДС наем на месец. Коментарите във Фейсбук припомняха и обещаното от кмета Пенчо Милков, че по този начин ще се насърчат търговците и семейния бизнес, а всъщност след търга се получило нещо съвсем друго. Местните се ядосват, че щом една фирма е имала желанието да вземе всичките обекти, е трябвало директно да се водят разговори с един търговец, за да нямат останалите празни надежди, които така и не са се сбъднали.

Коментари направиха всички страни по темата, спечелили, неспечелили, включително и градоначалника Пенчо Милков.

Пенчо Милков: „Имах благородната идея павилионите на спирките да отидат при повече различни хора, повече семейства да започнат малък семеен бизнес и с това да осигуряват прехраната си. Затова обявихме търга така, а не отидохме на преговори с отделни фирми, които да ги наемат на куп. Не съм подозирал, че ще ги спечели една фирма. Но аз нямам право по закон да се намеся в този процес”, така отговори кметът на въпросите ни.

Преди търга

В разговорите преди началото на търга кандидатите се опитали предварително да се договорят кой за какъв обект ще играе, но представителят на фирмата, спечелила най-много обекти, „Лъчезара 2005”, категорично обявил, че ще играе за всички павилиони. „Каза пред всички, че ще наддава до 3000 лева на павилион, такива му били инструкциите“, разкри участник в търга, който пожела анонимност. Всеизвестна тайна сред участниците в наддаването бил и фактът, че младежът, който наддавал на търга с пълномощно от името на фирма „Лъчезара 2005”, е от Варна. Запознати с бизнеса напомнят, че именно от Варна всъщност навремето „Лафка“ превзе града ни.

За какво негодуват участниците в наддаването

Иво Иванов от фирма „Ивона”: „Явих се на търга за обект на бившите „Лафка”, който се намира на спирката на бул.”Христо Ботев”, пред Печатни платки. Търгът протече, бих казал, скандално. Имаше коментари на висок глас, наложи се юристът от комисията да успокоява страстите. И хората с право негодуват, защото беше очевадно, че се повтаря старата история – повече от 20 павилиона - от общо 27, отидоха в едни ръце – на фирма „Лъчезара 2005”, т.е. отново се оформя търговска верига с павилиони. Не знам дали е вярно, но се говори, че зад русенската фирма „Лъчезара2005”, която се яви на търга, стои варненска фирма. Значи парите на русенци отново няма да остават в града ни, а ще изтичат навън. Месечният наем на павилиона, за който аз играх и го спечелих, стигна сумата 649 лева без ДДС. И това не е някъде по центъра, а в района на Дружбите. В Русе по главната улица има магазини с по-ниски наеми.”

Деян Рашков от фирма „Мармара”: „Възмутен съм от това как протече търгът за лафките. При мен наддаването за един павилион от 4 квадрата стигна почти 700 лева без ДДС. Смятам, че Общинският съвет трябваше да наложи такива правила, че един търговец да не може да играе за повече от два или три обекта. А то какво стана – една фирма спечели 21 павилиона от всичките 27! Това на какво Ви прилича – на завръщането на „Лафка”, само че под друго име!”

Какво е трябвало да направи Общината според търговците

За фирма „Винс груп” идеята на Общината за създаване на семеен бизнес е пропаднала след фиаското на този търг: „До 681 лева без ДДС на месец стигна наддаването на павилиона, за който аз кандидатствах – и той не е някъде в центъра, а до Мототехника. Но ще си го плащам, ще търся начин да се справя. Няма да се откажа. До сега не съм се занимавала с такава дейност, друг бизнес имам. Може идеята на Общината павилионите да се наемат от много хора, които да развиват в тях дребен бизнес и така да издържат семействата си, да е била добра, но смятам, че след този търг тя пропадна. Явиха се много такива търговци, но те се отказаха, защото наемите достигнаха непосилни стойности."

Сходно мнение изрази анонимен гражданин, чийто бизнес чувствително пострадал след идването на „ЛаФка” в Русе, защото му взели единствения обект, намиращ се на автобусна спирка, който той в продължение на повече от 10 години разработвал.

„Смятам, че в Русе проблемът с лафките ще стане старата песен на нов глас. Кметът обеща да ги върне на хората, един вид да компенсира тези, които пострадаха от идването на „ЛаФка”. Да могат също и други хора да си вземат павилион и да започнат семеен бизнес, с който да си изкарват прехраната. А то какво се получи – яви се една фирма с огромен ресурс, повтарям – с огромен ресурс, която е наддавала и е взела двайсет и повече павилиона. Което вече значи верига, не дребен, а доста солиден бизнес. Явно смятат да развиват и друг вид бизнес в тези павилиони, да печелят от реклама и прочие, което един дребен търговец не би имал ресурса да го направи.

Според мен, Общината трябваше специално за тези лафки да предложи правила, според които един човек да има право да играе за една, най-много две лафки. И тогава нямаше да се получи такова наддаване и да се стигне до космически наеми от 700 лева”, разсъждава търговецът.

В крайна сметка, след лудото наддаване най-висока цена е стигнал павилион, намиращ се на спирка в кв. „Дружба“. За него спечелилата го фирмаРусе Табак” ще плаща месечен наем от 800 лева без ДДС при начална цена 61 лева. Това е и най-високата цена за 1 кв.м, достигната на търга – 188 лева.

Без участието на разпространителите на вестници

Прави впечатление, че на търга не се е явила нито една от русенските фирми, разпространителки на вестници в града. Някои от тях се занимават с такъв бизнес от десетилетия и го познават твърде добре.

Попитани защо не са кандидатствали, собствениците на две от тях казаха: ЕТ ”Йорданка Христова – Очек” „Заинтересувах се от търга, но смятах, смятах, сметката просто не излиза. Наем, заплати, осигуровки, ток, транспорт... Сега, като разбирам и до какви суми е стигнало наддаването – не става”, откровена бе собственичката на фирмата Йорданка Христова.

А Огнян Иванов, собственик на фирма „Джентли” ЕООД, която е на пазара с вестници в Русе вече почти 30 години, бе съвсем лаконичен: „Не съм имал намерение да участвам. Няма да коментирам защо. Моя си работа.”

Фирмата победител отрича варненска връзка

Фирма „Лъчезара 2005”, спечелила 21 обекта в търга, е известна на русенци като собственик на кварталните магазини за хранителни стоки „Зари”. Тя има и склад за млечни и месни продукти.

По повод коментарите в интернет, които заваляха веднага след търга, който се проведе във вторник, и още продължават, потърсихме изпълнителния директор на фирмата Емилиян Горанов. Ето какво заяви той: „Коментарите в социалните мрежи не отговарят на истината. Ние се явихме на търга и спечелихме 21 обекта, от които за 17 нямаше други кандидати, освен нас. Значи сме наддавали и сме преборили, така да се каже, кандидатите за четири павилиона. Останалите шест обекта ги спечелиха други, защото за нас не представляваха особен интерес и се отказахме в процеса на наддаването. Ще изчакаме да приключат процедурите по търга и когато бъдем обявени за спечелили обектите, за които играхме, ще съобщим какво точно ще развиваме в тях. Както е известно от условията на търга – предстои будките да бъдат ремонтирани, боядисани и чак тогава ще бъдат пуснати в експлоатация.”

На въпроса ни верни ли са слуховете, че зад фирма „Лъчезара 2005” стои варненска фирма, която всъщност ще бъде истинският собственик на бизнеса с лафките в Русе, Горанов отговори: „Няма такова нещо. Ние се явихме на търга, ние ще ги експлоатираме.”

Припомняме, че тепърва предстои да се проведе търг и за останалите павилиони на спирките от градската транспортна мрежа, но той още не е насрочен.

Вчера търговците, които спечелиха павилиони на първия търг, поискаха среща с кмета на Общината Пенчо Милков. „Обещаха ни среща със зам.-кмета Златомира Стефанова. Искаме да изкажем възмущението си от провеждането на първия търг и ще направим предложения как да се проведе търгът за останалите обекти. Надяваме се ръководството на Общината да вземе под внимание мнението ни като търговци.”, поясни Иво Иванов от фирма „Ивона”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    12
    Христо Христов
    Ти нямаш пари ,нямаш никакви стотинки бе ,ще решава тоз който има пари,какво ще решиш ти бе ,ти нямаш право да решаваш !
  • 10
    11
    кандидат концесионер
    Абсолютно коректна статия.Старата концесия на нов глас при много по- добри условия за новия концесионер,този опорочен търг трябва да бъде спрян.
  • 11
    10
    Пеньо благородния
    Исках на хората, ама нямам право да се меся. А за какъв ХУЙ съм кмет, когато нямам права да се меся никъде не мога да ви отговоря. Друго ако не, поне поебавам.
  • 13
    9
    Калчев
    Иво Иванов е едно нагло протеже на бившия кмет Калчев.Но за съжаление покровителят отдавна почина.И Ивчо няма как да се уреди.На тази спирка на Печатни платки си правеше каквото иска дълги години.А сега тръгнал да плаче.
  • 20
    8
    отдел"кадри"
    Кадрите на бившето "АОНСУ" ( партиината школа) и техните наследници ,комсомолци,доносници,милиционери ,яхнали са ви здраво.Не пускат.Изгониха децата,майките,бащите....внуците....ръкопляскайте идиоти малоумни
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари