Затвориха училище в Румъния след положителен тест за COVID-19 на директора

0
Директорът е имал симптоми още в събота и затова си е направил тест
Директорът е имал симптоми още в събота и затова си е направил тест

Училище в Румъния, в което се обучават над 200 деца, бе затворено днес сутринта, след като бе потвърдено, че директорът на учебното заведение е заразен с новия коронавирус.

Училището е било затворено преди началото на учебните занятия днес и е предприета епидемиологична анкета, съобщава агенция Аджерпрес.

Началникът на Окръжния училищен инспекторат в Арад (Северозападна Румъния) Мариус Гондор съобщи за Аджерпрес, че директорът на гимназиално училище Зъдърени му е позвънил днес сутринта, за да го информира, че в понеделник вечерта е получил положителен резултат на тест за Ковид-19.

Директорът е имал симптоми още в събота и затова си е направил тест. В понеделник той не е участвал в откриването на новата учебна година, за да не излага децата на опасност, информира Аджерпрес.

Началникът на Окръжния училищен инспекторат в Арад отбеляза, че все пак директорът е бил в контакт с работещите в училището, защото миналата седмица е бил ежедневно там в рамките на подготовката за новата учебна година. "Затова решихме да затворим училището тази сутрин, а учебните занятия ще се провеждат онлайн в следващия период", заяви началникът на Окръжния училищен инспекторат.

В гимназиално училище Зъдърени се обучават над 200 деца в начален и гимназиален курс.

Новата учебна година стартира вчера в Румъния при специални условия заради пандемията от Ковид-19, като част от учениците ще учат онлайн, други - по хибридна система, а трети - присъствено.

Румънските власти изготвиха три сценария за отваряне на училищата от гледна точка на разпространението на коронавируса в съответното населено място. Първият ("зелен") сценарий предвижда присъствието на всички ученици в учебните заведения. Той се прилага, ако по-малко от един на хиляда жители е заразен с Ковид-19. Вторият ("жълт") сценарий предвижда на училище да ходят всички ученици от предучилищните и първите класове, както и учениците от завършващите класове - съответно 8 и 12, а останалите - на ротационен принцип през една или две седмици. Този сценарий се прилага в населените места, където заразените са между 1 и 3 на хиляда жители. Третият ("червен сценарий") се отнася за населените места, където заразените са над 3 на хиляда жители. Той предвижда изцяло онлайн обучение за всички ученици, включително от предучилищно ниво, допълва БТА.

Днес сутринта в окръг Арад 302 училища се намираха в т. нар. "зелен сценарий", 112 - в "жълт сценарий" и 25 - в "червен сценарий", от които две - заради ремонт, а не заради пандемията, уточнява Аджерпрес.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари