Затворът за джойнт работи само за статистиката на МВР

0
Докато в България преследваме за стрък канабис, Западът легално развива индустрия за милиарди
Докато в България преследваме за стрък канабис, Западът легално развива индустрия за милиарди Снимка: Дневник

Наскоро се прокрадна новина, която същевременно шокира и възмути част от обществото.

Мъж със 100% инвалидност беше осъден ефективно на първа инстанция на 3 месеца затвор за притежание на канабис. Вместо да се фокусираме върху справедливостта на наказанието обаче, по-удачно е да преместим дебата в друга посока - не е ли време употребата на марихуана да бъде декриминализирана?

Този въпрос определено е закъснял. Докато на Запад канабисът става легален, в България затворите се пълнят с пушачи, пише Мартин Георгиев във вестник Сега. Последното доказателство за това е 44-годишният Васил Тончовски от Сливен, който през 2018 г. беше заловен с 55 г марихуана, която предал доброволно на полицаите при претърсването на караваната му в Черноморец. По негови думи той преработвал тревата в масло, което използвал, за да облекчава болките си, които изпитвал, след като претърпял тежка катастрофа преди 11 години. Според българското законодателство употребата на канабис не може да служи за болкоуспокояващо, затова Районният съд в Бургас реши, че Васил трябва да прекара 3 месеца в затвора.

Случаят е далеч от прецедент. Преди време болният от множествена склероза Марин Калчев беше осъден за 2 стръка канабис, който отглеждал, за да облекчи симптомите. Окръжният съд в Ловеч му наложи административно наказание - глоба от 1000 лв. плюс разноските по делото. И ако той отърва килията, само може да гадаем колко души излежават присъда за притежание на марихуана, а не за наркоразпространение. Според Наказателния кодекс тревата е наркотично вещество с висока степен на риск за общественото здраве. Приравнена е дори с хероина и кокаина, без да е ясна колко е голяма опасността от употребата ѝ. Още през 2004 г. от НК отпадна текстът, който освобождаваше от наказателна отговорност притежатели на наркотици в малки количества - предназначени за еднократна употреба. Въпреки това законодателят не счита за нужно да направи крачка напред и да последва примера на много западни държави, които либерализираха употребата на канабиса, поне за медицински цели.

Всъщност международната научна общност все повече гледа на марихуаната като инструмент за справяне със страданията на тежко болни пациенти. Тенденцията е употребата на канабис да се засилва за разлика от болкоуспокояващите, които водят до много по-силно пристрастяване. 9% от потребителите на конопа се пристрастяват според проучване на Националната академия на науките на САЩ. Възможността за пристрастяване е доста по-ниска, отколкото при алкохола (15%), кокаина (17%), хероина (23%) и тютюна (32%). В Европейския съюз вече легално можеш да си купиш трева срещу рецепта в Германия, Австрия, Чехия, Финландия, Италия, Португалия, Полша, Испания, Гърция и Холандия, а няколко други държави планират законодателни промени. В част от изброените страни пък канабисът в малки дози за лична употреба е декриминализиран. В началото на 2019 г. Световната здравна организация предложи промяна в квалифицирането на този наркотик към по-олекотен режим, което дава зелена светлина на държавите да създадат по-либерални законови рамки в това направление.

И докато в България темата за канабиса остава табу за голяма част от политическите ни партии, бизнесът с тревата пълни хазната на редица западни държави. В момента индустрията с марихуаната е една от най-бързо растящите - легалният пазар към настоящия момент се оценява на 12 млрд. долара, а към 2025 г. се очаква да достигне 146 млрд. долара. Индустрията се движи главно от САЩ, където в 33 щата е легално да употребяваш за медицински цели, а в 10 за забавление. Щатът Колорадо генерира повече от 1 млрд. долара годишен приход след легализирането на търговията с марихуана през 2014 г. Само там лицензираните предприятия са над 3000, а работните места, които осигуряват, надхвърлят 40 хил. Канада също е водещ лидер в пазара на канабис. Страната позволи използването му срещу рецепта през 2001 г., а от м.г. и за развлечение.

Въпреки че България страни от този глобален процес за либерализиране на закона спрямо канабиса, тежките наказания не оказват ефект върху употребата му у нас. Ежегодният доклад на Европейския център за мониторинг на наркотици и наркомании сочи, че през последната година младите българи са употребявали най-често марихуана от всички видове наркотици. През 2016 г. 10.3% от българските граждани на възраст между 15 и 34 години са пушили. Отчетен е още постоянен растеж в броя на употребяващите канабис от 2007 г. насам. Все пак страната ни остава под средното ниво за ЕС, което е 14.4 %. Разликата от 4% обаче е пренебрежимо малка, като се има предвид, че хазната не печели от този пазар като Холандия, нито пък страдащите от различни болести могат да получат рецепта за растението.

Законодателите обаче не обръщат внимание на потенциала, който се крие в бизнеса с медицински канабис. Нито пък ги интересува порокът в НК, който би могъл да съсипе живота на млади хора, често перспективни, заради един джойнт. "Свобода за конопа" - с този лозунг всяка година на 20 април преминава шествие в София, което настоява да се узакони притежанието на минимално количество марихуана за лична употреба. Досега институциите не са се трогнали от искането на демонстрантите. Напротив, на тазгодишната им акция пред Народното събрание трима души бяха задържани, след като демонстративно запалиха канабис

Дебатът за промяна в закона обаче трябва да се състои. От една страна, България е на крачка от това да изпусне пазарна ниша, в която може да се утвърди като лидер на Балканите. Гърция вече издаде лицензи на няколко частни компании за отглеждане на коноп с медицинско предназначение, като се очаква индустрията да създаде над 750 работни места и да привлече около 185 млн. евро инвестиции. От друга страна, държавата ни трябва да преосмисли суровите наказания, когато става дума за лична употреба. По всичко личи, че те не работят в полза на обществото, а по-скоро за статистиката на МВР

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари