Затвор за директорка на детска градина в Русе

0
На двете жени са наложени наказания по осем месеца лишаване от свобода и глоба по 1500 лева
На двете жени са наложени наказания по осем месеца лишаване от свобода и глоба по 1500 лева

Директор и главен счетоводител на детска градина са признати за виновни и осъдени за безстопанственост, като в резултат на действията им са последвали значителни материални щети за община Русе в размер на 19 316 лв. - престъпление по чл.219, ал.2 от НК, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Велико Търново, цитирани от агенция " Фокус".

На двете жени са наложени наказания по осем месеца лишаване от свобода и глоба по 1500 лева. На основание чл.66, ал.1 от НК изтърпяването на наказанието лишаване от свобода се отлага за изпитателен срок от три години.

Съдът призна за виновна Нели С. за това, че през периода 01.01.2008 г.-15.03.2012 г. в с. Ново село, област Русе, като длъжностно лице директор на ЦДГ „Роза”-с. Ново село, въпреки задълженията си да организира и осъществява ежемесечно контрол по събирането и отчитането на приходите от такси за детски градини, да контролира и отговаря за правилното водене и съхранение на документацията и да подписва в края на всеки месец таксовата книга, не упражнила достатъчен контрол на лица, на които е възложено отчитането на обществено имущество - главен счетоводител и завеждащ административна служба и касиер-домакин.

Саша К. – счетоводител на ЦДГ „Роза”- с. Ново село е призната за виновна в това, че като длъжностно лице – главен счетоводител, въпреки задълженията си да организира счетоводната отчетност и да осигурява своевременното отразяване на всички стопански операции, да организира и осъществява взаимоотношения с банки и с Общински съвет за превеждане на стоково-паричния поток от и към ЦДГ и съхраняването на счетоводните документи, да извършва ежемесечно контрол по събирането на таксите, да подписва таксовата книга в края на всеки месец и да отчита събраните и внесени такси в счетоводната програма, също не упражнила достатъчен контрол.

В резултат на действията на двете длъжностни лица са последвали значителни щети за Община - Русе в размер на 19 316 лв.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд.

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари