Затвор до 15 години заплашва Марешки!

0
Аптекарския бос Веселин Марешки
Аптекарския бос Веселин Марешки

В колективната жалба, изпратена до главния прокурор Сотир Цацаров, разкриваща брутални, нагли и особено дръзки адвокатски схеми, чрез които е бил обезкостен бизнесът на оборотни бизнес дами и бизнесмени, фигурират интересни имена.

В миналия брой на „ШОУ“ разкрихме част от тях и разказахме техните версии на случаите. С репортер на вестника ни се свързаха и други небезизвестни личности, които се жалват от адвокатите Илия Златев и Весела Блажева.

Един от тях е Димо Стоянов - аксаковлията, който изкара над 1 година и 3 месеца в затвора по обвинение в убийството на вуйчо си – бизнесмена Борислав Енев. Младият мъж е вече чист пред закона, след като миналата седмица и третата съдебна инстанция – ВКС, потвърди изцяло и окончателно оправдателната му присъда, а с това всички притеснения на Димо, че може да облече раирания костюм, отпадат. За жалост обаче не и бедите му по отношение на наследения от вуйчо му бизнес, или по-конкретно – фирмата „МА-БС Инвест“ ЕООД. Всъщност, дружеството е било на убития Борислав Енев и неговия съдружник Славко Комитов, когото успяват да изкарат от фирмата с измама. След това Енев я прехвърля на племенника си Димо заедно с всички активи.

Един от тях и земя на изхода на Варна, в посока София, която дружеството продава през 2010 г. на испански инвеститори. „Уговорката беше част от парите да бъдат преведени, а останалата – след като имотът бъде вкаран в регулация. Така и стана. Но дори и след това испанците не даваха парите и упълномощихме адвокат Илия Златев да представлява дружеството като взискател по изпълнително дело, което беше образувано“, разказва пред „ШОУ“ Димо Стоянов.

След извършване на действия по изпълнението, по сметката на адвокатско дружество „Златев и Статев” постъпили 130 000 евро – сума, дължима от испанците на „МА-БС Инвест” ЕООД. С разрешение на управителя на дружеството, през юли 2012 г. Златев наредил на трети лица два превода, съответно на стойност 20 000 и близо 29 000 лева, но удобно „забравил“ за останалите 104 814 евро въпреки че Димо Стоянов многократно настоявал парите да му бъдат преведени. Това принудило „МА-БС Инвест“ да му отправи нотариална покана, с която поискал предаване на сумата и среща в кантората на нотариус. Въпреки че поканата е получена от адвокатското дружество на 2 септември 2012 година, Златев нито се явил на посочената дата в кантората на нотариуса, нито предал парите.

Казусът продължил да се точи и по времето, когато Димо бил в затвора, както и след излизането му оттам. Натрупаните задължения към адвокатите, на които трябвало да плаща хонорари, отново го принудили да потърси парите. Златев обаче излязъл с оправданието, че приживе

Енев дължал пари на двама особено популярни в Аксаково братя, с единия от които Борислав имал вземане-даване, докато фирмата „МА-БС Инвест“ още се водела на негово име. „Златев каза, че той бил дал 80 000 евро заем на вуйчо ми, който се водел на дружеството. Показаха ми документ, подписан от бившия управител на фирмата ни – Петьо Почев. Оказа се обаче, че няма такова нещо и документът на практика е фалшив“, обяснява пред наш репортер Димо Стоянов. Той подал жалба в Районна прокуратура-Варна и Варненска адвокатска колегия, като в момента тече разследване по неговия казус. Миналата седмица пък

Дисциплинарният съвет на колегията отне адвокатските права на Илия Златев тъй като го „призна за виновен в това, че е допуснал пропуски, причинили накърняване на правата и законните интереси на клиента му, задържайки негови средства в особено големи размери“.
Особено сложен е случаят на бизнес дамата Красимира Колева, приближена до аптекарския бос Веселин Марешки, който застана на нейна страна и й удари рамо в битката с бившия й съпруг, която водят вече 5 години. Одисеята на Красимира и Тони Колев е описвана от вестник „ШОУ“ още през 2011 година. 4 лета по-късно тя обаче е прераснала в цяла епопея, научи вестникът на народа. Отношенията на двамата съпрузи се влошили още през 2009 година, като по Коледа фактически се разделили, а през май 2010 г. се и развели. Година по-късно шест атрактивни имота в режим на семейна имуществена общност са прехвърлени на Тони Колев след заведено от него изпълнително дело при частния съдия-изпълнител Станислава Янкова. Адвокат на Колев е Анни Георгиева – бившата съпруга на адвокат Златев, която към настоящия момент е горд собственик на част от един от имотите обяснява пред „ШОУ“ Красимира Колева.

По време на брака й с Тони, те регистрирали две фирми, в които са съдружници и управители – „Варна парадайс“ ООД и „Джънгъл“ ООД. С решение на общо събрание решават двете дружества да се управляват и представляват „само заедно“ и също така подписват извънсъдебно споразумение, в което се уреждат имуществени, фирмени и неимуществени отношения.
Съпрузите отдават две помещения на дружествата им под наем на фирма „Спартак 7476” ООД, като наемната цена на месец е съответно за имот на „Джънгъл” е 3600 лв., а за имот на „Варна Парадайс” – 4800, и двете с ДДС.
Интересното започва през октомври 2012 година, когато Красимира е стъписана от новината, в Окръжен съд-Варна има заведено дело за обезпечаване на бъдещ иск от „Марго 77“ ООД срещу двете им фирми.

Още по-любопитното е, че управител и съдружник в „Марго 77“ ООД е... Маргарита Пеева - сестра на Тони Колев. Искането на „Марго 77“ се основава на договор за заем от 1 юли 2010 г. на стойност 500 000 лева, сключен между „Марго 77“ ООД, от една страна, а от друга - „Варна Парадайс” ООД и „Джънгъл” ООД, представлявани от управителя Тони Колев и Румен Стоянов. За Колева е очевидно, че представеният договор е с невярно съдържание. Освен че самата тя не е била уведомявана за сключването му. „Към датата на подписването му, Маргарита Пеева заемаше длъжността „секретарка“ в моите дружества. Видно от годишните финансови отчети, „Марго 77“ е декларирало нулева дейност и следователно нито фирмата, нито Маргарита Пеева в лично качество са разполагали с „дадената в заем“ сума. Освен това получаването на подобен заем не е отразено в счетоводните отчети на „Варна Парадайс“ и „Джънгъл“, нито пък има следи от банков превод от „Марго 77“ към някое от цитираните дружества“, обяснява пред „ШОУ“ приближената на Марешки бизнес дама. Тя добавя, че Маргарита се опитала да докаже наличието на средствата, дадени на заем, с представянето на договори, сключени с Руско дружество ООО „Прогрес” и КТМ АД. След като тя направила проверка обаче, се оказало, че ООО „Прогрес” с адрес на управление в Москва е представлявано от Дмитрий Александрович Сапожников, но на този единен идентификационен код отговаря друга фирма - ОАОК Банк „ЮНИСТРИМ”. Колева се свързала по телефона и установила, че във въпросната банка няма лице с имената Дмитрий Александрович Сапожников.

Другата фирма - КТМ АД, е представлявана от изпълнителния директор Йорданка Иванова Петкова и от адвокат Илия Златев, който е член на борда на директорите. Златев се е подписал като заемодател в договора за паричен заем, упълномощен от Йорданка Петкова. В разписката за предадените пари от КТМ АД към „Марго 77“ ООД няма подпис на лицето, предоставило сумата в размер на 300 000 лв. Няма никакво осчетоводяване на предаден заем от акционерното дружество към „Марго 77“. Обяснението на Маргарита Пеева към НАП е с допускането на фундаментална счетоводна грешка, която е коригирала с отчета за 2012 г. „Не е ли странно, че всички участници в тази схема са допуснали фундаментална счетоводна грешка?!

Фундаментална счетоводна грешка или пране на пари?“

задава риторични въпроси Красимира Колева. Тя е категорична, че тези врътки и схеми от страна на бившия й съпруг са ставали с помощта на фалшиви документи, създадени единствено и с цел въпросните лица да присвоят имуществото на фирмите, които Колева представлява.
През цялото това време бизнес дамата е пускала редици сигнали и жалби до всички компетентни институции, но ответ няма. А атаките към нея продължили – през октомври 2012 година частният съдия-изпълнител Стойко Георгиев наложил запор на банковите сметки на двете й дружества, като самото дело е образувано въз основа на издаден изпълнителен лист на „Марго 77“ ООД. Като основание е посочен Запис на заповед от юли същата година, издаден от Тони Колев, действащ като управляващ и представляващ „Варна Парадайс“ ООД и „Джънгъл“ ООД, задължил се солидарно с Румен Симеонов Стоянов.

Сумите, налични по сметките на двете дружества на обща стойност 101 690 лева, били преведени по сметка на Стойко Георгиев, който веднага след това излязъл в отпуск по болест. На същата дата Колева узнала, че „бирникът“ е наложил възбрани върху всичките имоти, собственост на двете дружества… „Междувременно тогава започнаха непрекъснати заплахи към наемателите на фирмените помещения – управителите на „Спартак 7476” ООД, от страна на Тони Колев, Маргарита Пеева и други приближени на тях лица с искане сумите за наемите да се изплащат лично на тях на ръка или да напуснат незабавно. В резултат на постоянния тормоз, наемателите просто решиха да напуснат. Три дни по-рано помещенията бяха разбити и се настани фирма „Марго 77” ООД“, разказва Красимира Колева пред наш репортер. И добавя, че от години не е имала възможността да се разпорежда с имуществото си, няма нито една стотинка приходи, но вече задълженията към ВиК-Варна надхвърлят 15 000 лв. за неплатени сметки за вода от така наречените наематели.

„Запорираха ми даже майчинските!

Подавала съм многобройни жалби и сигнали до различни институции, които с постоянство казват само едно – че е налице липсата на престъпления. За прокуратурата и полицията това са междуличностни отношения, а НАП и Икономическа полиция не предприемат никакви действия“, жалва се бизнес дамата.

В края на краищата не друг, а тя самата, както и Веселин Марешки се оказаха с обвинения от прокуратурата.

Това се случи след дивия екшън във Варна, който се разигра в едно от помещенията, за които спорят Красимира и Тони. В няколко поредни вечери тя се опитваше да си осигури достъп до имота на улица „Студентска“ в морската столица, който е отдаден под наем на Асен Миланов – собственик на пицария „Ред Хот“. В караниците между Красимира и Тони за собствеността на помещението го отнесе именно той, тъй като Колев спря тока на помещението. А тя, като съсобственик, не е видяла и стотинка в продължение на 4 години от този наемател - мъжът плащал наема на Тони, който разполагал с документи, че е единствен собственик на помещението. Нещо, с което Красимира не е никак съгласна и надлежно го доказва, като разкрива всички схеми и игри на бившия си мъж и сестра му. При екшъните на „Студентска” се стигна до грозни сблъсъци, при които фармацевтичният бос се нахвърли върху общинския съветник Костадин Костадинов.

Впоследствие пък собственикът на „Ред Хот“ се жалва, че е рекетиран и изнудван от Марешки, както и от Колева, която му спряла тока на помещението. „Вече даже имаме обвинения – че сме били група за изнудване и рекет. Веселин Марешки бил тарторът, а аз – негов съучастник?! Единственото, което направи Марешки, беше, че, тъй като е популярен, успя да даде гласност чрез себе си за една несправедливост, която ми се случва!

Защото на мен ми откраднаха бизнеса и живота! Аз съм не занулена, а пльосната по очи!“ жалва се пред „ШОУ“ Красимира.

И добавя, че ги заплашвал затвор от 5 до 15 години.

Освен за рекета и изнудването, те били обвиняеми и за това, че разрушили чуждо имущество в особено големи размери – терасата на пицарията, която беше изградена на площадка, за която Марешки казва, че е негова. „Тогава, като ставаха историите, въпросният адвокат Златев, който е набъркан навсякъде, лично му каза на Марешки „да си вземе документите – нотариалните актове, и да си избърше г*за с тях“! Пред очите ми се случи това! Гарантирам ви го с главата си! Държа се нагло и брутално. А на мен ми каза, че „само с краката напред“ ще вляза в помещението си“, разкрива Красимира Колева.

И добавя, че в колективната им жалба до Цацаров фигурира и името на търговищкия бизнесмен Азиз Азис, закупил поземлен имот от близо 25 000 кв.м, ведно с изградената в него кравеферма в омурташкото село Презвитер Козма. Там той изградил птицеферма и налял инвестиции на стойност 7 милиона лева, но в края на краищата имотът се оказал също в дружеството КТМ ЕКС ЕООД, при това за сумата от 4651 лева.

„Става въпрос за същата тази фирма, която е свързана със Златев, без дори да се направи проверка, че този имот е работеща фабрика с над 7 милиона капитал. Всичко става с едни въртележки, записни заповеди, прехвърляне в различни фирми и накрая отива в патримониума на дружества, свързани с Илия Златев“, категорична е Красимира Колева.

 

Източник: БЛИЦ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари