Прокуратурата пледира пред съда Марешки да влезе в затвора

3
Марешки не се появи в съдебната зала, но и законът не го задължава да присъства. От негово име защитата му поиска той да бъде оправдан
Марешки не се появи в съдебната зала, но и законът не го задължава да присъства. От негово име защитата му поиска той да бъде оправдан Снимка: БГНЕС

4-годишната присъда на лидера на "Воля" и бизнесмен в интереси в горивата и лекарствата Веселин Марешки да бъде потвърдена

 За това пледира пред Върховния касационен съд прокуратурата. Според обвинението наказанието на Марешки по делото за изнудване е справедливо. Последната инстанция прие делото за изяснено и ще обяви решението до 2 месеца, пише Сега. 

Марешки не се появи в съдебната зала, но и законът не го задължава да присъства. От негово име защитата му поиска той да бъде оправдан.

За подсъдимата заедно с него Красимира Колева, която бе осъдена на 3 години и половина от долната инстанция, прокуратурата поиска намаляване на наказанието. Ако присъдата е 3 години или по-малко, то тогава съдът може и да я отложи, т.е. да я направи условна. Според прокуратурата присъдата на Колева е завишена, а за подсъдимата има много смекчаващи обстоятелства.

Марешки първо бе оправдан от Окръжния съд във Варна, а после признат за виновен от апелативния и осъден на 4 години затвор. Той получи наказание под минимума от 5 години, предвиден от Наказателния кодекс за изнудването, за което е обвинен, тъй като е минало прекалено дълго време от деянието до присъдата. Това записа в мотивите за решението си апелативният съд. В тях се казва още, че за Марешки са събрани "противоречиви характеристични данни" - безспорно, той е известна личност. Сред част от обществото се ползва с добро име и авторитет, но сред други е известен като човек, от когото може да се очаква всичко, с връзки в криминалните среди и с чувството, "че всичко може да му се размине".

ВКС първо бе насрочил делото за 17 март, но по молба на Марешки процесът бе отложен за 23 април, за да не влияя съдебното решение на изборния резултат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Май е такъв един месец, в който да идеш на плаж е още рано, а да започнеш диета е вече късно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук