Застрояват Силистар!

0
Експресна сделка на „вързано“
Експресна сделка на „вързано“

Абсолютно незаконно...

Георги Лапчев е внесъл докладна за одобряване на ПУП за вилно селище на 22 декара в непосредствена близост до девствения плаж „Силистар“ в Природен парк Странджа и Натура 2000.

Общинския съвет в Царево ще обсъжда докладната в петък, 24 август. Ако тя бъде одобрена, морската община ще бъде изправена пред скандал съпоставим с този около „Златна Перла“ – разрушения незаконен ваканционен комплекс до Варвара, тъй като решението ще е взето противозаконно, пише Биволъ.

Докладната на кмета Лапчев

Това е така, защото освен, че се намира в Парк Странджа и Натура 2000 и се нуждае от становище на МОСВ, инвестиционният проект е в нарушение на наредба на МРРБ да не се одобряват ПУП на парче преди приемането на Общ устройствен план (ОУП) на Община Царево.

Имотът не е бил планиран за застрояване от ТУП на Община Царево от 1998 и ОУП на община Царево от 2008 г. Съгласно последния предложен вариант на плана от 2018 г., в района на Силистар не се предвижда никакво вилно строителство. Имотите са като новопредвидени в зона Ок – к – 8 Зона за къмпинги, каравани, бункагала и палатки. Но този ИОУП не е минал екологична оценка и оценка за съвместимост с целите на Натура 2000.

В миналото на същия терен се е разполагал свинарника на бившето ТКЗС, от който сега са останали само руини. Той не е на първа линия, като непосредствено пред него са имоти придобити с неправомерни действия от лица и фирми, свързани пряко или косвено с Йордан Цонев и арх. Калин Тихолов (виж тук), както показа разследване на Биволъ. Ако проектът мине, това ще създаде прецедент, от който могат да се възползват и другите собственици на имоти и така Силистар ще бъде изцяло застроен.

Според природозащитника и председател на Асоциацията на Парковете в България Тома Белев, процедурата започната от кмета Георги Лапчев е незаконна, доколкото няма извършена преценка за необходимостта от екологична оцена по ЗООС и оценка за свъеместимост с целите на Натура 2000 по ЗБР. Отделно важи и забраната да се застрояват имоти на базата на ПУП.

Биволъ се обърна към МОСВ с писмо, в което се иска министерството да се намеси с принудителна административна мярка (ПАМ), за да спре незаконното решение на Общински съвет Царево по реда на чл.123 във връзка с чл.122 ал.1 т.1 от ЗБР.

Кой ще застроява Силистар?

Скица на имота на Силистар, на който ще се строи вилно селище. Източник: Агенцията по кадастър

Предложението за план за застрояване на вилни сгради с показатели 30% плътност, Кинт 0,5, височина до 5,5 м. или 2 етажа е внесено от собственика „Ню Билдинг Естейтс“ ЕООД, който е придобил имота с площ 22 169 кв.м. на 30 юли от Сибанк/ОББ срещу 435 172 лв. или близо 10 евро на кв.м.

„Ню Билдинг Естейтс“ с капитал 500 лв. е собственост на „Ню Билдинг Пропърти“ ЕООД с капитал 100 лв., която е еднолична собственост на лицето Десислава Цветанова Георгиева, родена 84 г.. Тя е била представлявана за сделката от Петьо Христов Петков, който е и нейн съдружник в няколко фирми.

Десислава Георгиева в интервю за „Бизнес класа“

В интервю за списанието „Бизнес класа“, което има стилистични белези на адверториален материал, строителната предприемачка разказва за проект за луксозна жилищна сграда в кв. „Малинова долина“. Тя споделя и своето виждане за качествения отдих. „Природата ме зарежда“ – твърди младата звезда в строителството. Същото могат да кажат и многобройните любители на природата около девствения плаж „Силистар“, която тя иска да застрои.

Десислава Георгиева не отговори на въпросите ни изпратени по електронната поща и не върна обаждане след като се свързахме с нейна сътрудничка от фирмата „Ню Билдинг Пропърти“.

Георгиева и Петков не са влизали до момента в полезрението на медиите, но някои техни съдружници и бизнес партньори са добре известни и имат спорна репутация.

Един от тях е участникът в Биг Брадър Стефан Кемалов, известен още като Бат’ Сали от Казанлък (да не се бърка с Бат’ Сали от Самоков, който беше депутат от ДПС и замесен в скандални заменки б.ред.).

Петьо Петков и Стефан Кемалов са съдружници през 2008 г. във фирмата „Мегабилдинг Груп“. Десислава Георгиева и Стефан Кемалов пък са съуправители във фирмата през 2013 г.

Дяловете на Кемалов в „Мегабилдинг Груп“ бяха запорирана от КОНПИ, след като той беше арестуван през януари 2008 г. при акция срещу престъпна група, изготвяла неистински документи за самоличност, винетки за товарни автомобили, свидетелства за основно образование и шофьорски книжки. По-късно запорът пада след съдебно обжалване. Биволъ не откри информация за внасяне на обвинителен акт срещу Кемалов по обвиненията, за които той беше арестуван. Освен като телевизионна звезда, той се изявяваше като политик от НДСВ , “Свободна България” и Евророма.

Друг съдружник на Десислава Георгиева е руснакът с кипърски паспорт Игор Риммер, който се прояви в Молдова и в България като инвеститор, погазващ екологичното законодателство. Двамата са били съсобственици в компанията „ПР Холдинг“ през 2012 г.

Риммер се подвизава в България с руски, а после и с кипърски паспорт. Седмичникът за финанси „БАНКЕРЪ“ (www.banker.bg) го споменава като един от най-големите сенчести бизнесмени у нас по броя на офшорни дружества, Риммер е съсобственик на хотел „Сапфир“ в Слънчев бряг, където е регистрирана „ПР Холдинг“, както и други свързани с него и с инвеститорите на Силистар фирми.

Разследване на Биволъ от 2016 г. разкри, че Риммер е успял да прокара проект за изграждане на луксозни вили без ОВОС в близост до защитената зона „Круше“ до Разлог. От разследването стана ясно, че РИОСВ – Благоевград рязко е променила отношението си към проекта на офшорния милионер и е издала разрешително с мотив, че той „не застрашава флората и фауната“ в района.

Съвместно разследване на RISE Moldova и „Биволъ“, показа схемата, по която Игор Риммер е работил и в Молдова. Кипърецът успял да се сдобие с няколко хектара земя за селскостопански нужди до манастира Къприяна с помощ от местния му партньор Борис Донец. През редица молдовски ресорни институции, Борис Донец успява да промени статута от земеделска на такава с право за строеж, макар че тя е в защитена зона.

Журналист на Rise Moldova под прикритие дори „уреди“ покупка на бъдеща луксозна вила от Риммер и Донец по евтина тарифа, заради използване на работници на черно, за които не се плащат осигуровки и данъци.

Експресна сделка на „вързано“

Хронологията на придобиването на имота и придвижването на преписката на инвеститора в Община Царево показва странна припряност на институциите. Заявлението от „Ню Билдингс Естейтс“ е внесено на 05.07.2018 и в същия ден от 9:30 часа се събира разширан Общински експертен съвет с участието на представители на РИОСВ Бургас, РЗИ, РДГ-Бургас, ВИК, и дори Министерство на отбраната ВМС. Всички гласуват единодушно и без възражения за застрояването на Силистар.

Протокол от заседанието на 05.07.2018

Към този момент „Ню Билдингс Естейтс“ не са собственици на имота, а имат само сключен предварителен договор със „Сибанк“, която се вля в ОББ. Сделката е изповядана пред нотариус чак на 30 юли 2018, очевидно след като бъдещият собственик се е уверил, че няма да има пречки пред реализацията на проекта му.

Интересен факт е, че като пълномощник на ОББ по сделката се явява застрахователния агент Крум Йорданов Биволарски. На 01.08.2018, следващия ден след продажбата на терена, неговият баща Йордан Крумов Биволарски придобива право на строеж в сграда на „Ню Билдинг Пропърти“ ЕООД. Той заплаща само 14 000 лв. за апартамент от 60 кв. м. в луксозния квартал „Малинова долина“.

Урбанизирания Силистар

Биволъ проучи историята на този имот, върху който още личат руините на свинарниците от социалистическото АПК. Дълги години той се е водил земеделска земя, но със заповед РД-18-38/10.07.2012 г. на изпълнителния директор на Агенцията по кадастъра той се превръща в урбанизирана територия за друг вид строителство.

Най-ранният собственик на имота, който открихме е фирмата „Силистар-Юг“ на строителния предприемач Пламен Бенински. През 2002 г. тя го продава на „Евробул България Холдинг“ за 5000 лв.

Не е ясно как „Силистар-Юг“ се е сдобила с терена преди тази дата, но във вписването на сделката е отбелязано, че нотариалният акт на Силистар-Юг е „по параграф 12“, което отговаря на разпоредба от ПЗР на ЗСПЗЗ за придобиване на права върху прилежащи земи на бившите ТКЗС-та.

„Евробул България Холдинг“ ипотекира имота в „Сибанк“, която го придобива през 2015 чрез публична продан заради ипотечни дългове. Теренът е бил запориран и от Община Царево, вероятно заради неплатени данъци.

Източник: Биволъ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари