Застреляха кандидат за президент на Еквадор на предизборен митинг

0
Заподозрян за убийството на Фернандо Вилявисенсио е мъртъв
Заподозрян за убийството на Фернандо Вилявисенсио е мъртъв Снимка: Фейсбук

Заподозрян за убийството на Фернандо Вилявисенсио е мъртъв

Кандидатът за президент на Еквадор Фернандо Вилявисенсио беше убит по време на предизборна проява, съобщиха агенциите, цитирани от БТА.

Президентът Гилермо Ласо потвърди новината и се зарече деянието да не остане ненаказано.

Преди това местни съобщиха, че Вилявисенсио, бивш депутат, комуто социологическите проучвания даваха 7,5 процента подкрепа сред избирателите, е бил застрелян по време на предизборна проява в Кито.

В негова памет и в името на борбата, която той водеше, ви уверявам, че това престъпление няма да остане ненаказано“, заяви Ласо в Туитър. „Организираната престъпност стигна твърде далеч, но сега законът ще се стовари върху нея с цялата си тежест.“

Ласо добави, че ще изслуша шефовете на службите за сигурност на извънредно заседание.

Видеозаписи в социалните мрежи, за които се твърди, че са от предизборната проява, показват хора, които се крият и крещят, докато наоколо отекват изстрели.

Заподозрян за убийството на Фернандо Вилявисенсио е мъртъв

Заподозрян за убийството на кандидата за президент на Еквадор Фернандо Вилявисенсио почина от рани, получени при престрелка, съобщи в Туитър еквадорската прокуратура, цитирана от Ройтерс.

Заподозрян, който е бил ранен при престрелка със силите за сигурност, е заловен и прехвърлен, в тежко състояние, в отделение на прокуратурата в Кито. Екип на бърза помощ потвърди смъртта му“, посочиха от държавното обвинение.

Партията на Вилявисенсио Movimiento Construye заяви в Туитър, че въоръжени мъже са нападнали офисите ѝ в Кито.

Еквадорската полиция и вътрешно министерство засега не са коментирали.

Социологическите проучвания даваха на Вилявисенсио подкрепа от 7,5 процента сред избирателите, което го нареждаше на пето място сред осемте кандидати, които ще се явят на изборите на 20 август.

Правителството на Ласо обвини за нарастващото насилие по улиците и в затворите вътрешни борби между престъпни групи, които искат да установят контрол над канали за трафик на наркотици, използвани от мексиканските картели, албанската мафия и други.

Опасенията за сигурността наред с безработицата и миграцията са основните въпроси, които вълнуват избирателите в предизборната надпревара.

Вилявисенсио, който е от андската провинция Чимборасо, е бивш синдикалист в държавната петролна компания „Петроеквадор“, а по-късно и журналист, който разобличава предполагаеми загуби за милиони заради петролни договори.

Във вторник беше подал сигнал до главната прокуратура, отново свързан с нефтения бизнес, но засега не са известни повече подробности.

Вилявисенсио беше изявен критик на бившия президент Рафаел Кореа и беше осъден на 18 месеца затвор за клевета заради свои изказвания по адрес на бившия държавен глава.

Той избяга в индианските територии в Еквадор, а после получи убежище в Перу.

Като депутат Вилявисенсио беше критикуван от опозиционните политици, че е попречил на процедурата за импийчмънт по-рано тази година срещу Ласо, заради която последният свика предсрочните избори.

Вилявисенсио се беше зарекъл да се бори с корупцията и да намали укриването на данъци.

Другите кандидати в надпреварата реагираха с потрес на убийството.

Това наскърбява всички ни, солидарен съм с неговото семейство и хората, които следват идеалите му. Това подло деяние няма да остане ненаказно!“, написа в Туитър Луиса Гонсалес, кандидатът на партията на Кореа.

Във видеообръщение, публикувано след убийството, индианският кандидат Яку Перес заяви, че е решил временно да прекрати кампанията си, и настоя насилието да спре.

Обръщам се към правителството: не искаме думи. Действайте. Умираме“, каза на пресконференция Ото Зоненхолцнер.

Днес повече от всякога се повтаря нуждата да се действа с твърда ръка срещу престъпността. Нека Бог го приеме в славата Си“, посочи в Туитър кандидатът Ян Топич, който също прекрати временно кампанията си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Бам-бам!
    А по нашите продажни лъжливо-крадливи депутати – КОГА? А по посолство-ТО – КОГА?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари