Застрахователните премии в света надскочиха сумата от 5 трилиона долара

0
Застрахователите у нас тчетоха към края на декември 2018 г. бруто премии в размер на около 2.100 млрд. лв.
Застрахователите у нас тчетоха към края на декември 2018 г. бруто премии в размер на около 2.100 млрд. лв. Снимка: iStock

Сумата на застрахователните премии в света през 2018 г. надхвърли 5 трилиона щатски долара, което представлява 6% от световния брутен вътрешен продукт, показва последният доклад на Swiss Re Institute.

Според анализаторите това се дължи най-вече на солидния растеж в общозастрахователния сектор особено в Китай и в развиващите се страни. "С 5 трилиона щатски долара, записани през изминалата година в глобален мащаб, ролята на застрахователната индустрия като дългосрочен инвеститор става все по-важна", коментира Джером Жан Хайгели, главен икономист на Swiss Re, предава БАНКЕРЪ.

В перспектива се предвижда глобалните застрахователни премии да нараснат с 3% в реално изражение през 2019/20 г., и отново начело ще са развиващите се пазари. "Премиите в животозастраховането ще се увеличат с 2,9% - значително над средната стойност от 0,6% за предходните 10 години. Глобалните премии в общото застраховане се очаква да нараснат с 3% и водеща роля в това ще играе Азия, подкрепена от солидния растеж на развитите пазари", се казва в доклада.

Очаква се Китай да допринесе най-много за растежа през следващите две години, а делът на глобалните премии ще достигне 20% до 2029 г., в сравнение със сегашните около 11%. Тази прогноза сочи, че до средата на 2030 година Китай ще надмине САЩ в качеството му на най-големия застрахователен пазар .

Къде сме ние?

Компаниите, работещи в сектора на общото застраховане у нас, отчетоха към края на декември 2018 г. бруто премии в размер на около 2.100 млрд. лв. или 1.200 млрд. долара по фиксинга на БНБ за 10 юли , съобщи Комисията за финансов надзор. А 74.4% от общите приходи идват от застраховките на моторни превозни средства. По задължителната автомобилна застраховка "Гражданска отговорност" компаниите са продали полици за 936 млн. лв, а по доброволното автокаско - за 614 млн. лева. Имущественото застраховане (Пожар и природни бедствия и други щети на имущество) формира 13.7% от бруто премиите. А застраховките "Злополука и заболяване" носят 4.5% от събраните премии.

Източник: БАНКЕРЪ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари