Застрахователите стават по-мнителни при изплащане на обезщетения

0
Мошениците могат вече да се вихрят на воля и ще се появи казус кое е измама и кое истина при щетите по автомобилите
Мошениците могат вече да се вихрят на воля и ще се появи казус кое е измама и кое истина при щетите по автомобилите Снимка: БГНЕС

Застрахователите ще станат по-мнителни при изплащането на обезщетения от ПТП-та заради последните промени в Закона за движение по пътищата.

Това стана ясно от думите на председателя на Асоциацията на застрахователите в България Светла Несторова. Тя обясни, че наредбата, с която шофьорите вече нямат задължение да уведомяват КАТ за произшествия без ранени дори при обездвижени коли, ще позволи на мошениците да се вихрят на воля и ще се появи казус кое е измама и кое истина при щетите по автомобилите. Възможно е това да повлияе и на цената на застраховките, съобщава "Дарик".

В страната ежегодно стават над 9000 тежки катастрофи, по които екипите на КАТ работят, обясни шефът на Пътна полиция Бойко Рановски.

"Хората за това плащат застраховки и затова имат опцията да попълват двустранни протоколи. Има случаи, когато не е необходимо да чакат посещение от органите на Пътна полиция. Все пак на година стават над 9000 тежки ПТП-та, които задължително се посещават от наши служители. Останалите произшествия, които са с материални щети, са хиляди и едва ли можем да посетим всяко произшествие", каза Рановски.

Рановски обясни още, че промените в Закона за движение по пътищата, които разписват новите правила, са направени с цел да се уеднаквят разпоредбите от новия кодекс за застраховането.

По думите му застрахователи масово не са изплащали обезщетение на собственика, в случаи, в които единият автомобил е с лека щета, но според закона тя възпрепятства неговото предвижване.

А според изпълнителния директор на една от застрахователните компании у нас - Евгени Игнатов, промените ще доведат до увеличаване на застрахователните измами.

Председателят на Асоциацията на българските застрахователи Светла Несторова смята, че най-голямата опасност за гражданите е: "Този занижен контрол. На практика мошениците ще могат да действат на воля. Застрахователите ще трябва да станат по-мнителни".

Тя допълни, че цената на застраховките е вследствие от проявлението на риск. По думите й, ако има измами и проявлението на риска се засили, а възможността за контрол отпадне, това ще се отрази на цените на застраховките.

Свалянето на регистрационните табели на автомобил, чийто собственик е заловен в тежко нарушение на закона - шофира след употреба на алкохол, наркотици или е без шофьорска книжка, според новите правила е следвано от дерегистрация от системата на КАТ за срок между 6 и 12 месеца. Шефът на "Пътна полиция" Бойко Рановски обясни каква е процедурата за реакция, ако човек не е съгласен с наложената му санкция:

"Ако този, който сме го хванали след употреба на алкохол, задължително му даваме талон за медицинско изследване. Ако резултатът от него покаже под 0,5 промила, ние ще му върнем табелите и ще му възстановим в системата регистрацията. Другият случай е при всяко взимане на табели се издава заповед за прилагане на принудителна административна мярка, която заповед може да бъде обжалвана пред Административен съд", каза Рановски.

Ако наказанието влезе в сила обаче нарушителят трябва да изчака предвидения в закона срок, след което да си заплати нови табели и нови документи в КАТ. По-леката санкция, която предвиждаше законът и до момента е временно спиране от движение. Тя се налага на собственик на автомобил, който го предостави на лице, употребило алкохол, наркотици или е неправоспособно. Тогава колата се спира от движение за срок от 1 месец.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари