Защо японките не надебеляват?

0

Японките винаги са били възхвалявани заради своите здравословни навици и начин на живот, който в действителност е много по-продължителен отколкото при останалите хора по света. Но на какво се дължи тази тенденция?

Наоми Морияма пише книга, наречена "Японките не остаряват и не надебеляват", в която описва своя житейски опит от наблюденията върху традиционната кухня, помогнала на нея и нейния съпруг да подобрят здравето си и да елиминират нежеланото тегло.
В днешни дни японците, особено по-младите от тях, също са изправени пред предизвикателството на бързото ядене, чиито корени произлизат от Запада. Въпреки това старите традиции не отстъпват място на новите и продължават да застават твърдо против тях.
Според Наоми японското здраве се гради върху 7 основни правила:

Правило №1: Вегетарианска диета

Традиционната японска диета обикновено включва риба на скара, здравословна порция ориз на пара (около шепа), варени на бавен огън зеленчуци, супа мисо и зелен чай. Десертът се състои от консумацията на вкусни плодове.

Правило №2: Малки порции

Един от най-големите проблеми в западната диета е, че порциите са неестествено и ненужно големи. Често хората се хранят с тях, докато не преядат, а това не е особено здравословно. Японските порции са малки, но задоволителни, пише framar.bg.

Правило №3: Лека храна

Обикновено японците готвят на пара, сотират или варят зеленчуците, но никога не ги запържват в нелепо количество мазнина. Те използват пресни продукти и залагат на здравословния избор.

Правило №4: Оризът замества хляба

Вместо хляб японците консумират ориз на пара към всяко ядене, което автоматично изключва приема на рафинирано брашно.

Правило №5: Мощна закуска - супа мисо

Несъмнено закуската е най-важната храна за деня в японската култура. Сутрешната консумация на една купичка супа мисо е много по-пробиотична и засищаща.

Правило №6: Най-здравословните десерти

Плодовете са най-популярните десерти за японците. Въпреки това, от време на време, те консумират и други западни десерти, но в умерени количества.

Правило №7: Различно отношение към храната

Японките не обръщат особен внимание на своята диета, както правят жените на Запад, но въпреки това са много по-здрави, тъй като се хранят здравословно. 

Източник: framar.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари