Защо всяка трета кола в Албания е "Мерцедес"?

4
Според легендите историята започва през 90-те
Според легендите историята започва през 90-те Видео: NOVA

В Тирана много харесват модел седан, серия 124, по-късно известен като Е-класа

Защо в Албания има повече Мерцедеси на глава от населението, отколкото където и да е другаде? Според легендите историята започва през 90-те години. В Тирана много харесват модел седан, серия 124. Произвежда се от средата на 80-те до края на 90-те години, по-късно известен като Е-класа, предава NOVA.

Местните обичат старите си коли, които изглеждат чисто нови и които често са модернизирани, понякога и с не съвсем законно оборудване. В Албания има 3 клуба с над 100 членове на марката, които се събират от цялата страна. Обикновено ги прибират в гаражи и мажат гумите с вазелин, за да не изглеждат използвани.

Според официалния регистър в Албания има около 212 000 автомобила "Мерцедес Бенц", от общо 740 000 регистрирани коли. В процентно изражение това е 30%.

Историята на марката започва при управлението на Енвер Ходжа. Любимата му кола е немската класика, а той се представял за човек от народа. Личните автомобили за албанците обаче били забранени. Той е изминал само 7000 км с колата, а "Мерцедес"-ът бил държавна тайна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари