Защо ваксинациите в детска възраст срещу смъртоносни болести са важни?

1
Хората, трябва да разберат, че това, което се прави на техните деца, предпазва от сериозни заболявания, коментира доц. Атанас Мангъров
Хората, трябва да разберат, че това, което се прави на техните деца, предпазва от сериозни заболявания, коментира доц. Атанас Мангъров Снимка: БГНЕС

Хората, трябва да разберат, че това, което се прави на техните деца, предпазва от сериозни заболявания, коментира доц. Атанас Мангъров

По време на пандемията 67 милиона деца по света са пропуснали по една или две животоспасяващи ваксини.

Европейската имунизационна седмица тази година се провежда от 23 до 29 април и ще премине под мотото: "Всяка доза има значение“. Инициативата е на СЗО и началото е поставено през 2005 г. и от тогава досега тя се провежда всяка последна седмица на месец април. През 2023 г. Европейската имунизационна седмица е насочена към необходимостта от подобряване на ваксинационния обхват поради отчетения спад в имунизациите по време на пандемията.

Общо 67 милиона деца са пропуснали една или повече потенциално животоспасяващи ваксини по време на пандемията, сочи проучване на УНИЦЕФ.

Защо хората по целия свят са загубили доверие във важността на рутинните ваксинации в детска възраст срещу смъртоносни болести, като морбили и полиомиелит, коментира в ефира на "Нашия ден" по БНР доц. д-р Атанас Мангъров, началник на Първо детско отделение на СБАЛИПБ "Проф. Ив. Киров" ЕАД – София.

"Това се дължи на факта, че по време на пандемията от Covid-19 обикновените детски ваксини, които са правени по правилата на изкуството и които са достатъчно добре изпитани и ефективни, бяха използвани като щит, зад който се скриха новите ваксини срещу Covid-19. Те не бяха направени по правилата изкуството“, казва доц. д-р Атанас Мангъров.

Той допълва, че това бяха ваксини, които бяха създадени набързо. Те не бяха изпитани, както другите ваксини. Оказа се, че те не предпазват от заболяването. Оттук се породи недоверието към животоспасяващите ваксини, които присъстват от години в имунизационните програми.

"Нормалният срок, за който може да се създаде и изпита една ваксина, е около 10-20 години“, посочва доц. д-р Мангъров.

В момента в детското отделение, където работи доц. Мангъров, са настанени деца с ротавирусни ентерити и менингити, които не са ваксинирани. Засега морбили не се наблюдава.

"Когато се натрупа неимунизирано население, в един момент искрата пламва и може да стане това, което се случи през 2009-2010 г. когато имахме над 24 000 случая на морбили, като основната част бяха неимунизирано население“, припомня той.

И допълва, че хората, трябва да разберат, че това, което се прави на техните деца, е надеждно и предпазва от сериозни заболявания. Прилагането на ваксини, в съответствие с Националния имунизационен календар, е изключително важен процес, който започва от самото раждане и продължава през целия живот, защото ваксините предлагат защита за всички възрасти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари