Георг Георгиев: САЩ не се меси във вътрешните работи на България

0
В МВнР не е получавана информация за Андон Миталов, заяви заместник-министърът
В МВнР не е получавана информация за Андон Миталов, заяви заместник-министърът Видео: bTV

Санкциите от САЩ срещу български държавен служител не са намеса във вътрешните работи на България, каза днес в ефира на bTV заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев.

В сряда държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви, че в качеството си на длъжностно лице съдия Андон Миталов от Специализираната прокуратура е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България. В резултат, той и семейството му имат забрана за влизане в САЩ.

"Този акт няма отрицателен знак за България. Той е част от нашето взаимодействие със САЩ в борбата срещу корупцията", допълни Георгиев. Според него не може да се търси връзка между санкцията и фактът, че съдия Миталов е съдията пуснал да отиде в Москва за получаване на орден "Дружба" от президента Владимир Путин обвинения в шпионаж лидер на движение "Русофили" Николай Малинов.

"Не вярвам някой от чужбина да има чак толкова голям пръст за това, което се случва", беше коментарът на зам.-външният министър. В отговор на въпрос, той посочи, че България не е фронтова линия между САЩ и Русия.

Георг Георгиев не се нае да коментира защо САЩ съобщиха името на магистрата публично, при положение, че има вариант това да стане конфиденциално. Попитан как така САЩ имат данни за престъпления от български съдия, а у нас няма такива, той посочи, че вероятно става дума за различия в начина на работа.

Георгиев изрази надежда, че след като до Държавния департамент бъде изпратено искането на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет за повече информация за провиненията на Миталов, такава ще бъде дадена. "Не вярвам да не получим никакъв отговор на нашето запитване, но не мога да предположа каква информация ще ни дадат", допълни зам.-външният министър.

Коментирайки обявяването на персона нон грата на двама руски дипломати преди малко повече от две седмици, Георг Георгиев посочи, че България е взела мерки, каквито се предприемат в цял свят. Той допълни, че не разполага с информация Русия да е предприела реципрочни мерки. При предишното отзоваване на руски дипломат от София през октомври, беше изгонен и служител на българското посолство в Москва.

Попитан за вариантите за предаване на Васил Божков на българските власти от Обединените арабски емирства. Георгиев посочи, че двете страни нямат договори за екстрадиция и за всеки случай се решава по отделно. "Надявам се, на база документите, които ще изпратим, че ще се вземе позитивно решение", допълни дипломатът.

Миналата седмица специализираната прокуратура повдигна задочно 7 обвинения на Божков - за това, че от 2014 г. до днес е ръководил организирана престъпна група, данъчни престъпления, изнудване, принуда, пране на пари и подкупи. Тогава бе съобщено и че е обявен за издирване с червена бюлетина на Интерпол и че е издадена Европейска заповед за ареста му.

Във вторник беше съобщено, че Божков, който беше задържан в петък миналата седмица в Обединените арабски емирства, се разследва и за убийства, принуди и изнасилвания, както и за участие в организирана престъпна група, действала в страната от 2012 г. до сега.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари