Защо седаните и купетата нямат чистачка за задното стъкло?

0
При автомобилите от други класове това устройство е задължително
При автомобилите от други класове това устройство е задължително

При автомобилите от други класове това устройство е задължително

На пазара може да се намерят не само автомобили с различна каросерия, които се отличават не само по дизайна, формата и техническите характеристики, но и по оборудването си. 

Собствениците на седани, например, се оплакват, че задните прозорци на колите им са покрити с вода по време на силен дъжд, което влошава видимостта. Така възниква логичен въпрос - защо хечбековете, комбитата и кросоувърите имат чистачка на задното стъкло, а седаните и купетата нямат?

Преди време подобно решение се използваше за вътрешния пазар на Япония. Осмото поколение на седана Mitsubishi Galant, например, се предлагаше с чистачка дори за пазара в Европа. Други популярни модели, оборудвани с такава технология, бяха Ford Orion и Ford Escort, които се продаваха през 80-те и 90-те години на миналия век, пише Automedia.bg.

Съвременните седани обаче не могат да се похвалят с чистачка на задното стъкло. Единствените изключения са компактните автомобили от марката Skoda, но технически те са лифтбекове. Тези модели са с двуобемно тяло - интериорът и багажното отделение остават едно. В допълнение, капакът на багажника може да се повдига заедно със стъклото, за разлика от стандартния седан.

Основната причина седаните да не използват задни чистачки е аеродинамиката, въпреки че самото устройство е много полезно. Ако карате хечбек или комби по кален път при лошо време, задното стъкло почти веднага ще се покрие с кал заради аеродинамичните характеристики на тези автомобилиСеданите обаче също се нуждаят от чистачка, тъй като при силен дъжд върху стъклото се натрупва вода. А през зимата залепва сняг, който се разчиства трудно, ако стъклото няма отопление.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари