Защо се бавят резултатите от кръвните проби за наркотици?

0
Има недостиг на специалисти, които да обработват пробите
Има недостиг на специалисти, които да обработват пробите Видео: NOVA

Има недостиг на специалисти, които да обработват пробите

Възможно ли е референтна проба за наркотици да излиза за около две седмици? Това е въпрос, който не спират да си задават много уличени в шофиране след употреба на забранени субстанции и положителни полеви тестове. Проблемът със забавянето на пробите за наркотици на шофьорите продължава. Някои от хората чакат с години, за да докажат невинността си, но през това време губят работата си, заради отнетото им свидетелство за правоуправление. Наскоро правителството обяви, че ще инвестира средства в закупуването на нова апаратура и обучението на повече кадри.

Телевизионен екип влезе в една от лабораториите на Националния институт по криминалистика към Министерството на вътрешните работи. В нея денонощно се изследват референтни проби на шофьори, хванати с първоначално положителни тестове за наркотици.

Проблемът със забавянето на резултатите от тези проби стана доста сериозен през последните месеци. Решаването му е приоритет за МВР. Тези изследвания се извършват само в четири лаборатории в страната. Това са ВМА София, ВМА Варна, Националният институт по криминалистика и Медицинският институт към МВР. Проблемът е в това, че броят на постъпващите проби надвишава възможностите за обработката им. Оттам идва и натрупването им”. Това обясни в ефира на „Здравей, България” по NOVA директорът на Националния институт по криминалистика Анатолий Ангелов. По думите му предстои доставка на допълнително оборудване.

Друг проблем е липсата на достатъчно специалисти, които правят подобни анализи. „В момента обучаваме още двама нови експерти, които да започнат обработката на събраните проби”, подчерта Ангелов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Стефан
    Забавянето на резултатите е само едната част от проблема. Министерството на здравеопазването упорито отказва да изготви и публикува списък с лекарства, които като ги приемеш отчитат,че си взел наркотици. В много страни, включително и Русия, такъв има.
  • 4
    1
    Бай Чеп
    Има моментално решение на проблема, даже до пускането на нова лаборатория! Шефът на тъпите милиционери им нарежда да правят тестове за наркотици само при катастрофи, нарушения или при явно неадекватно състояние на водача! Така обаче изчезва корупционния момент!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари