Защо само жени носят медали за България от олимпийските игри

0
Дали олимпийските ни медалистки засрамиха мъжете или по-скоро ги вдъхновиха и за по-силно мъжко представяне?
Дали олимпийските ни медалистки засрамиха мъжете или по-скоро ги вдъхновиха и за по-силно мъжко представяне? Видео: БНТ

Огромни успехи бележат българските спортистки на Олимпиадата.

Медалите буквално валят един след друг, особено в силовите спортове. До момента на игрите в Токио дамите ни носят най-голямата спортна радост - и то в спортове като стрелба, бокс, борба, а черешката на тортата е златния медал на Ивет Горанова от днес.

Не всеки ден имаме олимпийски шампиони. Днес обаче говорим за шампионки - истински, големи и дори твърде скромни за успехите си. Дамите в силовите спортове доказаха не само, че могат, те върнаха доверието в българския спорт и ни накараха отново да се гордеем.

"Жените винаги са се борили за това и може би точно тази амбиция и всичко, което са успели да направят, е благодарение на битката, която са водили, никой без битка не е стигнал някъде", заяви пред БНТ Златка Йорданова, олимпийска шампионка по гребане.

Според вицепрезидента на българската федерация по бокс, успехите се дължат и на това, че тази година квотите в женския бокс вече са 5, а през 2024 г. ще са почти изравнени - 7 за мъже и 6 за жени.

"Обичам да казвам, че медалът пол няма, това, което се крие зад медала, постигнат от един мъж, същото е и при една жена, дори много повече усилия, труд и лишения се крият зад медала, придобит от една жена. Много е трудно в тези спортове", заяви Емилия Груева - вицепрезидент на българската федерацията по бокс.

Все пак при този не особено женствен спорт - бокса, страната ни постига нечуван успех. Тя е добре позната в българския спорт като Стойка Петрова, но новата ѝ фамилия Кръстева ѝ донесе най-голямото постижение в живота. В събота Стойка ще се бори за олимпийското злато.

"Стойка е един човек, личност с изключително стабилна психика, с качества, които много рядко се срещат в днешно време", заяви Емилия Груева.

След успехите на Станка Златева в Пекин и на Елица Янкова в Рим, днес се радваме на още шампионки в борбата. Майката на бронзовата ни медалистка Тайбе Юсеин дори не знаела какво точно тренира дъщеря ѝ, но я е подкрепяла през цялото време.

"Замислихме се как може момиче да се бори, но я оставихме да тръгне по пътя си и да върви, да, притеснявахме се, даже мислехме по едно време бадминтон тренира", каза Селиме Адем, майка на Тайбе.

Втората ни бронзова медалистка от борбата е Евелина Николова. Още една дама, която доказа, че българският спорт тепърва ще бележи успехи.

"Много съм горда, че тези момичета показват и доказват на целия свят, че България е малка държава и има толкова силни състезатели и като видят българка в техния поток, вече могат да кажат, че се страхуват от нас", заяви Елина Василева, шампион по борба.

СНИМКИ: БГНЕС

Дали олимпийските ни медалистки засрамиха мъжете или по-скоро ги вдъхновиха и за по-силно мъжко представяне?

"Те се лишават ежедневно от приятели, семейство, по цяла година са по лагери, много тежък спорт са си избрали и хубаво е, че успяват да реализират труда си. Достатъчно дават като пример, би трябвало да има светне лампата на мъжете и да ги мотивират", заяви Христо Маринов, председател на федерацията по борба.

Друга причина за успехите на жените в силовите спортове е, че те вече оглавяват и ръководни постове в комисиите, а в момента имаме и българка съдия. Това дава нови перспективи за продължаване на кариерата и извън тепиха.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари