Биляна Дудова е била напът да се откаже от участие в олимпиадата в Токио

0
Аз и най-близките ѝ приятели успяхме да я убедим, че трябва да продължи, разкри личният треньор на шампионката
Аз и най-близките ѝ приятели успяхме да я убедим, че трябва да продължи, разкри личният треньор на шампионката Снимка: bul-wrestling.org

Световната шампионка свалила 4 килограма, японци следят под лупа българките

Световната шампионка в борбата Биляна Дудова изкачи страната ни на престижното 10-о място в класирането по медали на шампионата на планетата в Осло, след като извоюва златото в категория до 59 кг.

Това обаче за малко можеше да не се случи, тъй като националката е била пред отказване преди олимпиадата в Токио, разкри треньорът ѝ Георги Калчев, цитиран от „Монитор”, с когото работи от март 2021 г. по молба на клуба ѝ „Юнак” (Русе).

Биляна била афектирана, че не е имало преборвания за място на игрите с Евелина Николова (б.р. - бронзовата медалистка) за категория 57 кг и не е искала да тренира повече. Тандемът се надявал до последно, че боркинята ще получи шанс да се бори за място в тима за Токио, но това така и не се случило, а единствената борба с Евелина била в началото на януари 2021 г., доста преди квалификацията за игрите.

Тогава Биляна не се бе възстановила от заболяване от COVID-19 и не беше във форма. Преди игрите преборвания нямаше и тя го преживя тежко. Аз и най-близките ѝ приятели успяхме да я убедим, че трябва да продължи”, издаде личният треньор на шампионката. Двамата започнали ударна подготовка за световното, по специална програма на наставника. „Програмата ще я запазя в тайна. Още от времето на Станка Златева се знае, че всяка стъпка се следи. Японците имат много добро разузнаване, следят българската преса, снимат тайно в залата, разучават репликите на българските треньори и на състезание се опитват да разгадаят какви насоки даваме”, разкри Калчев.

Заради това той и Биляна пазят в известна тайна и контузията, която е имала месец преди Мондиала, за да не разкриват евентуално слабо място. За всяка противничка на световното след разузнаването си Калчев успял да намери точните хватки, както и правилната тактика срещу японката на финала. Биляна пък изпълнила всичко на 110%. Двамата са имали още „изненади” в предвид, но не се е наложило да ги използват. Иначе Дудова е имала два лагера в Турция преди световното – в олимпийския им център в Одрин, където е направила и доста спаринги. Нещата обаче се объркали 10 дни преди Осло, когато боркинята се разболяла тежко и останала извън залата за 4 дни. Това за малко да накара успешният тандем да се откаже от турнира, но за щастие не го направили.

Отделно Биляна трябвало да сваля и доста килограми, за да влезе в категорията си, но и това не ги спряло. ”Убедих я, че е добре подготвена и няма значение, че не е тренирала няколко дни. С килограмите беше трудно, но се справихме. Накрая всичко ни се отплати”, завърши Георги Калчев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари