Защо руснаците са луди по "Волга"?

2
Сред любителите на "Волга" днес е и руският президент Владимир Путин
Сред любителите на "Волга" днес е и руският президент Владимир Путин

Една от най-популярните марки автомобили в СССР – "Волга", е фаворит на Владимир Путин и Юрий Гагарин.

Тя дори става герой на мрачните градски легенди от Източна Европа, пише Russia beyond.

Проектирана от Горковския автомобилен завод (ГАЗ), "Волга" е една от най-популярните марки автомобили в СССР.

Всеки любител на колите в Съветския съюз мечтае за такава. Голяма и просторна, "Волгата" е много по-удобна и луксозна от "народните" "Жигули".

Въпреки това малцина могат да си я позволят. Поръчките за тези скъпи коли се запазват предварително от различните държавни служители, както и от известните артисти, актьори, писатели и пр.

Появявайки се през 1956 г., ГАЗ-21 е първият автомобил от серията "Волга". Черната кола със специален син салон е представена на Юрий Гагарин след известния му полет в Космоса през 1961 година. Това става основна кола на летеца заедно с подаръка му от Франция - Matra D’Jet 5.

Сред посветените любители на "Волга" днес е и руският президент Владимир Путин. През 2005 г. той вози на ГАЗ-21 и американския си колега Джордж Буш.

 Черната "Волга" често се използва от КГБ и става неофициален символ на съветския Комитет за държавна сигурност. Един от най-популярните сред агентите модели е ГАЗ-24-24, който вдига до 170 км/час и е една от най-бързите коли в СССР.

Страхът от КГБ ражда многобройни митове около "Волга". През 1960-1970-те години в Полша и Унгария е много популярна мрачната градска легенда за "Черната Волга". Смята се, че свещениците, монасите, сатанистите, вампирите, че и самият дявол карат колата, отвличат малки деца и продават органите им на богатите западняци и на арабите.

ГАЗ-24-95 е създадена за нов офроудър за нуждите на военните, полицията и като ловно превозно средство за съветските лидери. Въпреки това, тъй като е твърде сложна за създаване и поддръжка, проектът ѝ е изоставен и бял свят виждат само 5 автомобила.

ГАЗ-3102 е произведена в лимитирана серия за нуждите на служителите на средните нива, чийто ранг е твърде нисък, за да се возят в лимузини, но и които се нуждаят от определени нива на комфорт и сигурност.

 Последният модел – "Волга Сибир", излиза през 2008 година. За съжаление глобалната икономическа криза и слабото търсене на вътрешния пазар скоро прекратиха амбициозните планове, а производството на автомобилите беше изоставено през 2010 година.

Източник: Russia beyond
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари