Защо Русия не рухва?

0
Защо икономиката на Русия не се сгромоляса зрелищно след мощните санкции, които търпи вече цяла година заради агресията в Украйна?
Защо икономиката на Русия не се сгромоляса зрелищно след мощните санкции, които търпи вече цяла година заради агресията в Украйна? Снимка: Радио Китай

Защо икономиката на Русия не се сгромоляса зрелищно след мощните санкции, които търпи вече цяла година заради агресията в Украйна?

Ако се вярва на статистиката на Москва, публикувана от Държавната дума, брутният вътрешен продукт бележи ръст от 3% при инфлация от 4 на сто за миналата година. Европейският съюз, Световната банка, Международният валутен фонд и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, разбира се, не вярват на тези цифри. Според тях е налице спад и той е между 3 и 4%, но и той е далеч от очаквания от Белия дом преди година минус от 10-15 на сто, пише 168 часа.

В същото време има доста косвени показатели, които издават, че идилията за самодостатъчност на руската икономика не е точно такава, каквато ни я представят. Тя не е точно колос на глинени крака, но изглежда Западът вече взе да налучква кодовете към по-сериозното уязвяване.

Първата причина Русия да се задържи на повърхността е, че имаше фантастичен късмет през 2022 г. Скокът в цените на газа и петрола успя да компенсира близо 25-процентовия срив в продажбите и износа.

Второ, макар че Европа с неимоверни усилия ограничи покупките си на руски природен газ с около 55%, през по-голямата част от 2022 г. тя все още купуваше от Русия и страните поотделно трупаха големи резерви. Това даде глътка въздух на Москва да потърси нови купувачи, сред които “вечно гладните” за енергийни ресурси Турция, Индия и Китай. Доколкото може да се вярва на руските власти, по този начин загубата на европейските пазари е компенсирана с близо 90%. Западни анализатори също смятат, че ако Русия е загубила 55% от пазара си в Европа, тя вече ги е компенсирала с увеличение на продажбите с 48 на сто в Азия.

В интернет циркулират различни статистики. Включително че има реален минус от около 48% в приходите от продажби на нефт и газ, но проверка по този въпрос трудно може да се направи. В Руската дума е отбелязано единствено, че бюджетът за 2022 г. приключва с излишък от 1,3 трилиона рубли, но когато човек реши да види разбивката по отделни пера, това се оказва невъзможно, защото файлът не се отваря. Дали е случайно, или е политика за укриване на определени данни, рано или късно ще се разбере.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    12
    daskal
    Русия не рухва, защото е това, което е от векове - зандан! Зандан, в който човешкият живот няма никаква стойност. Как да им рухне икономиката, като те са военизирано общество? Те друго освен оръжие нямат. Природните им ресурси осигуряват не добър живот за хората, а оръжия. Потисничество и гнет владеят навсякъде, затова и там властва прословутото руско пиянство - пиянство от отчаяние и омерзение. Изгледайте руския филм "Левиатан" на Звягинцев от 2014 г., който е вбесил Путин. Чуйте какво ви казват самите руснаци, нормалните руснаци. Никой от апологетите на Путин у нас не би имигрирал в Русия и не би пратил там децата си. Това е истината.
  • 5
    11
    До 1
    Не мога да разбера,защо мой добър познат-руснак от Москва,избяга,отиде в Испания.Там сключи брак с американка и отидоха в САЩ където тя живее.Сега ми пращат снимки от Флорида,усмихнати,щастливи!Та обясни ми ти,защо не се върнаха в свободна Русия,а предпочетоха гадния САЩ?
  • 4
    10
    До деветия
    Браво, хубаво си го казал, който толкова се радва и обича Путлер, нека отида за месец в Русия. Да работи там и със заплатата да живее, а не да си носи евро или долари от България. Не бива да бъркаме понятията туризъм с миграция. Докато Европа става и за туризъм и миграция, до Империята на злото частично става само за екскурзия, и то в някой друг град, построен от австрийски, италиански, френски, английски архитекти, ландшафт инженери, градинари, ювелири, изобретатели.
  • 2
    9
    Бивш
    А бе съвето филите ! Защо не отидете да поживеете във вашата "матушка'', на Путин ,ама само един месец ! Но в провинцията на Русия, може в европейската част ,и никога няма да помислите пак да се върнете ! От азиатската и част и да искате няма да може се върнете ! Па после ,ако не сте забравили какво е компютър ,няма въобще да ви се коментира ! Аз бях преди 2 години Астрахан ! Ами Видинска област е Ню Йорк ! Ха сега идете и после.... !
  • 11
    8
    Бай ви онуй
    Еииий голям трън е тая Русия в окото на англо-саксите. Те да се благодарят на "фантастичния късмет", че зимата беше топла и суха. Иначе щяха ДГД. Ето франсетата освен, че се бунтуват с песента катюша на уста, правят молебени за дъжд. А идва лятооооооооо!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари