Защо рухна мостът в Балтимор

0
Няма проблеми с моста, нито структурни проблеми според губернатора на Мериленд Уес Мур
Няма проблеми с моста, нито структурни проблеми според губернатора на Мериленд Уес Мур Снимка: Bloomberg L.P.

Няма проблеми с моста, нито структурни проблеми според губернатора на Мериленд Уес Мур

Мостът "Франсис Скот Кий" в Балтимор се срути рано във вторник, след като контейнеровоз се разби в пилон, като шестимата изчезнали се смятаха за мъртви, след като паднаха в студената вода.

По това време част от моста се ремонтираше и работници бяха сред падналите във водата на Патаспко с температура под 8 градуса по Целзий (горната граница на поносимото за човешкото тяло при подобен инцидент според проучване на американски регулатор).

Шест души са в неизвестност към 14 ч. българско време и се смятат за мъртви; двама са спасени, един е невредим, един - в тежко състояние. Сред 22-ма членове на екипажа няма ранени.

Може да мине известно време, преди едно от най-натоварените пристанища на източното крайбрежие на САЩ да може да отвори отново.

Ето какво е известно от данните на "Ройтерс" и наблюденията на експерт информира Дневник.

Какво стана в Балтимор

Малко след 1 часа сутринта местно време (7 българско) контейнеровозът Dali плава по р. Патапско на път за Шри Ланка. В 01:24 ч., при повреда в електрозахранването, светлините му изгасват.

Три минути по-късно, в 1:27 сутринта, контейнеровозът се удря в пилон на моста. Почти цялата конструкция пропада във водата. Екипажът преди това опитва да пусне котва, за да избегне сблъсъка.

Корабът изпраща сигнал за помощ и това помага да се спре трафикът към моста.

Причините за срутването

Няма проблеми с моста, нито структурни проблеми, според губернатора на Мериленд Уес Мур. Няма индикации и за тероризъм.

Няма индикации за тероризъм, каза полицията.

Същевременно конструкцията му, в стил метална ферма (изградена от ставно свързани прави елементи), е допринесла, след като корабът се е ударил върху колоната, под която, в почвата под водата, е и бетонна част от основата.

Четири колони го подкрепят, като две са разположени от двете страни на плавателната част на Патапско. Тъкмо тези структури трябва да се пазят от подобни инциденти и те имат защита от две части, обяснява строителният инженер Колин Капрани от университета "Монаш" в Мелбърн, Австралия, на сайта на платформата The Conversation.

Първата част, т. нар. делфин, е от бетон и се намира във водата на 100 м в двете посоки на течението. Те са замислени така, че да попречат на кораба да удари моста, като се деформират и поемат удара, при отклонение. "Калникът" е другата част, от дърво и железобетон, за по-малки съдове. Проблемът, според Капрани, е, че Dali преминава през "делфина"; след това калникът е твърде слаба преграда, а със скорост 8 възела (15 км/ч) сблъсъкът е като с 20-хил. тонна тежест.

Какво е известно за кораба

Регистрираният собственик на кораба под сингапурски флаг е Grace Ocean Pte Ltd. Корабът е с размери 289 метра колкото три футболни игрища, поставени едно до друго - а към момента на сблъсъка е натоварен с контейнери. Масата му е около 100 хил. тона.

Той може да побере до 10 хил. единици от т. нар. двайсетфутов еквивалент (6.1 м, стандартна дължина интермодалния контейнер). В момента на сблъсъка е превозвал 4679 единици.

Същият кораб беше замесен в инцидент в пристанището на Антверпен, Белгия, през 2016 г., когато се удари в кея, докато се опитваше да излезе от контейнерния терминал в Северно море.

Последвала през юни 2023 г. инспекция, извършена в Сан Антонио в Чили, установи, че корабът има недостатъци в ""адвижването и спомагателните машини", според данни на сайта Equasis, който предоставя информация за корабите.

Значението на "Франсис Скот Кий"

Мостът "Франсис Скот Кий" беше един от трите начина за пресичане на пристанището на Балтимор и поемаше 31 хил. коли на ден или 11.3 млн. превозни средства годишно.

Стоманената конструкция е широка четири ленти и се намира 56 м над реката.

Открит е през 1977 г. и пресича река Патапско, където авторът на американския национален химн Франсис Скот Кий пише "Знамето, осеяно със звезди" през 1814 г., след като е свидетел на поражението на британците в битката при Балтимор и британската бомбардировка на Форт Макхенри.

Сблъсъкът спря движението на пристанището в Балтимор, но то е сред най-малките на североизточното крайбрежие: обработваният обем товари е една трета от този в пристанището на Ню Йорк и Ню Джърси. Потокъм към Балтимор вероятно може да бъде преразпределен към по-големите пристанища.

Същевременно може да има проблеми с доставките на коли, въглища и захар:

  • Това е най-натовареното пристанище в САЩ за пратки на автомобили, обработващо най-малко 750 хил. превозни средства през 2023 г., според данни от пристанищната администрация на Мериленд.
  • През 2023 г. пристанището е второто най-натоварено за износ на въглища.
  • Това е и най-голямото пристанище в САЩ по обем за обработка на селскостопански и строителни машини, както и селскостопански продукти като захар и сол.

Какво може да се промени

Общо 35 моста са се срутили по света в резултат от сблъсък между 1960 и 2015 г. според доклад от 2018-а на Световната асоциация за водна транспортна инфраструктура. Заради сблъсъците през седемдесетте и осемдесетте години на миналия век следват значителни подобрения в правилата за проектиране на мостова, продължава Капрани.

Той дава пример от Австралия, където текущият стандарт (2017 г.) изисква от проектантите да мислят за най-големия плавателен съд, който вероятно ще се появи през следващите 100 години, и какво би станало, ако се насочи към който и да е стълб на мост с пълна скорост. Проектантите трябва да вземат предвид резултата както от челните сблъсъци, така и от страничните удари. В резултат много по-нови мостове защитават стълбовете си с цели острови, създадени от човека, продължава Капрани.

Подобренията влязоха в сила твърде късно за моста "Франсис Скот Кий", но все пак има място за поуки, заключава Капрани:

Първо, ясно е, че мерките за защита, въведени за този мост, не са достатъчни, за да се справят с удара на кораба. Днешните товарни кораби са много по-големи от тези от 70-те години на миналия век и изглежда вероятно мостът "Франсис Скот Кий" не е проектиран с мисъл за подобен сблъсък. С други думи, трябва да се мисли как се променят съдовете, а с тях - да се развиват и защитните мерки.

Второ, управлението на мостовете изисква повишена бдителност и по-големи разходи за застаряващата инфраструктура - така, че тя да остава едновременно функционална и покриваща изискванията, които днес се поставят пред нея.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари