Защо протестите срещу Гешев ще успеят и са обречени на успех?

3
Вече стана ясно, че Гешев е последната цитадела на крепостта на всички натрупали несметни богатства и безконтролна власт
Вече стана ясно, че Гешев е последната цитадела на крепостта на всички натрупали несметни богатства и безконтролна власт

Защо протестите срещу Гешев ще успеят и са обречени на успех

Позиция на Илиян Василев във Фейсбук

"Не съм съгласен, че Иван Гешев не може да се свали от власт с протести, макар и да съм съгласен, че е много по-трудно от това да се свали Борисов. Това го знаехме и преди.

За съжаление няма да мога да присъствам, както обещах на момчетата и момичетата от Правосъдие за всички и да кажа няколко думи - по-долу е това, което щях да кажа..

Поздравявам Демократична България, че пренасочиха събитието си - откриването на предизборната кампания - пред Съдебната палата.

Поздравявам и всички протестни партии и всички които искат промяна, морал и приличие в управлението.

Вече стана ясно, че Гешев е последната цитадела на крепостта на всички натрупали несметни богатства и безконтролна власт по време на годините на управление на Борисов.

Защо протестите срещу Гешев ще успеят и са обречени на успех?

На първо място те ще блокират неговата дейност и особено възможността му да блокира работата на служебното правителство и разследванията, които се правят. Ще вдъхнат увереност на всички, които са привиквани на разпит, които са гонени и репресирани, че дните му са преброени, а той е безсилен да промени каквото и да било. Последните гърчове на отиваща си власт.

Ако си спомняте през последните години Гешев често даваше нареждания на изпълнителната власт, далеч извън пълномощията му и това бе част от плана на Доган и Пеевски да контролират изпълнителната власт и така да се обогатяват.

Главният прокурор се опита да обуздае и президента чрез онези течове на записи и преки заплахи срещу него че ще го разследва. След това започна да привиква всякакви нива от министри до шефове на агенции и техни подчинени на разпит за да ги заплашва с разследване ако не променят поведението си или ако пречат на схемите за разграбване на държавни пари.

Помните и как завърши периода му на "смелост" като мина в нелегалност при предишните протести. Като видят че се крие, и обществото, и прокурорите и шефовете на спецсъдилищата /които сега подписват "на едро" и "на сляпо" разрешенията за подслушване и обиск, ще се поколебаят дали да заложат на криещ се "кон".

Не хранете никакви илюзии че вчерашното нахлуване в МВР е случайност, а не прелюдия към нови арести, разпити и прокурорска република. Още по-малко не хранете илюзия че няма съгласуваност между действията на сегашното ръководство на БНБ и действията на прокуратурата, която напълно подчини ръководството на ЦБ след фалита на КТБ.

Да не говорим, че този малък протест днес пред кабинета му показа че никак не е недосегаем.

Както разбирам, Иван Гешев се готви за кръгова отбрана, но силите под негов непосредствен контрол са нищожни. Не може да разчита на МВР и жандармерията в пълна степен, не че няма да си свършат работата . И тук е най-важната част от този пост - трябва да разчитат на охранителните фирми, които са под контрола на Борисов и Пеевски, а те вече са реална сила. Нищо че лицензите за дейност и разрешителните за оръжия зависят от МВР, тя са най-голямата въоръжена сила у нас, заедно с ловните дружинки - не случайно ловните стопанства бяха така щедро спонсорирани от държавния бюджет. Охранителните фирми са потенциален ресурс на задкулисието, на пръв поглед съпоставим с този на държавата, ако прибавим и влиянието Борисов в службите за сигурност.

Но всички те са безсилни срещу протестиращи, няма как да Гешев да ги изпъчи пред Съдебната палата, като сключи частен договор за охрана. Особено когато се води битка "за сърцата и умовете". Те затова и взеха контрола върху Палатата от Лозан Панов.

Изобщо губеща карта, но не се заблуждавайте поставени пред дилемата за загубят власт, богатство, обществено положение и мнозина от тях да влязат в затвора, като нищо ще предизикат гражданска война, като финансират собствени протести или вдигат на оръжие подземния свят - едни граждани срещу други. Нали си помните че Борисов предупреди че младите герберци ще го бранят ако тръгнат да го арестуват.

Битка ще има и тя ще бъде тотална, не само и основно по време на изборите. Тезата, че само през гласуване ще лишим от милиардите им олигарси и политици от времето на Борисов е наивна работа. Ще има тежка, изнурителна, и не винаги с ясен текущ резултат, битка, дано само "въоръжения" елемент отсъства.

Протестите могат да маргинализират обществения статут и влияние на главния прокурор и силите които стоят зад него до степен той да стане напълно безполезен на задкулисието, а актовете и действията му да бъдат знак на самоескалиращо отчаяние, безсилие и признание на Доган и Борисов, че времето им мина - окончателно.

Протестите - редовни и ад хок са важни и защото маркират енергията на промяната, линиите на нейните успехи и градят обществения фон, на който публичната оценка за приоритетите и проблемите на страната ще отведат хората пред изборните урни /машини с единствения въпрос - искате ли Гешев, искате ли Борисов или смяна?

Протестите ще отхвърлят далеч на заден план и нелепите опити да се атакуват промените и премахването на модела от "антикомунистически" позиции, като покажат фасадността и продажността на този тип устойчиви "полезни идиоти" в прехода. Без обществен контрол и натиск, включително оставки и смени в служебното правителство ако очакванията за порядъчност и професионализъм на лицата, които трябва да олицетворяват промяната, се окажат под стандартите. Без значение дали в тази категория попадат висши държавници или назначенци в агенции, държавни компании или държавни служители, или партийци, включително от партии на които симпатизирате

Запомнете, в такива времена не може да имаме никаква гаранция, че енергията на протеста няма да се промъкнат нови издания на "власт-пари" тип политически спекуланти. Тук единственото което може да помогне и принципа на Рейгън - доверявай, но проверявай, контролирай, питай. Будното гражданско общество, непримиримата и честна независима журналистика, окуражителната оценка за всеки на високо, който честно си върши работата в полза на хората, са единствената гаранция че няма да бъдем излъгани и този път. За това партиите са партии, но още по-важно за мен е да събудим непримиримия дух в обществото и готовността да брани интересите постоянно, включително извън изборния цикъл.

Протестите ще дадат онзи тласък от обществена енергия, която ще помогне на нацията ни да придобие самочувствието че можем отново да бъдем равни на най-напредналите народи и общества.

Гешев ке падне, ако го повярвате, ще стане! И Кошлуков ще падне, за да се освободи енергията на обществената телевизия да работи за промяната. И Доган ще загуби способността си да разпределя порции, и Пеевски ще изчезне от страната и ще загуби влияние и бизнес.

Да помним завета на Апостола на Свободата пред библията, камата и пищова - "Гледайте, че ще бъдете отговорни и пред народа, и пред Бога – близо е времето!

Бих казал времето настъпи".

 

 

 

 <>

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари