Защо поискаха премахването на статуята на София?

11
В деня на София група граждани поискаха премахването на статуята на града
В деня на София група граждани поискаха премахването на статуята на града Снимка: Георги Димитров, NOVA

В деня на София група граждани поискаха премахването на статуята на града

Протест в деня на София - 17 септември, проведоха група граждани, които искат да бъде премахната статуята на София, защото напомня на смъртта. Мотивите им са, че черните дрехи са траурно облекло, в дясната си ръка статуята държи погребален венец, в лявата си ръка държи монети, с които по традиция се затварят очите на мъртвите. Върху ръката на монумента е кацнала кукумявка – птицата на смъртта в българската народна традиция, върху лицето си статуята носи златна погребална маска – като в древната тракийска традиция, предава NOVA.

Според противниците на скулптурата тази статуя от кръста надолу физиологично не отговаря на жена и не може да бъде статуя на Света София, премъдрост Божия, на чието име е кръстена столицата ни. Техните искания са след като бе премахнат паметника “1300 години България” до НДК, да бъде премахната и статуята на Света София от центъра на столицата.

Автори на монумента, облицован в тъмен гранит, са скулпторът Георги Чапкънов и арх. Станислав Константинов.

Статуята на София е издигната при мястото, където в античността е била главната западна порта на града. Най-вероятно през тази порта на 9 април 809 г. – Великден е влязъл хан Крум. По-късно тук е средновековната църква Свети Спас, където е обесен от турците и погребан от софиянци Киро Геошев, един от 4-мата софийски книжари, дали живота си за освобождението на България от османско робство.

През комунистическия режим на мястото, където днес е монументът, е издигнат паметникът на комунистическия вожд и идеолог Владимир Ленин, премахнат през 1991 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -20
    13
    Анонимен
    Махайте тая статуя
  • 5
    12
    Праскам съветски консерви
    Ей дрисни, слагайте бързо по една народна носия, шаяк и сваляйте гащите да ви нанижа на моя огромен рунтав пилон. Патреотете с татуировки на левски и ботев по епилираните ръчички са с ПРЕДИМСТВО!
  • 0
    11
    Същият
    Предлагам да се събори Софийският университет,Народният театър,Народната библиотека,националната опера,защото за култура няма пари.На прости ОРА нищо друго освен Американски камшик,ама пък каубойски по простият лизачески дирник.
  • -3
    10
    Мрачен
    И аз съм "ЗА"! ТАЗИ ГРОЗОТИЯ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ДЕМОНТИРАНА НЕЗАБАВНО!!!
  • -1
    9
    Свободен
    Просто е неподходяща и откровено зловеща.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари