Защо плащаме за безплатно училище?

0
Милиони левове се източват всяка учебна година от родителите за уж безплатното държавно и задължително образование
Милиони левове се източват всяка учебна година от родителите за уж безплатното държавно и задължително образование

Милиони левове се източват всяка учебна година от родителите за уж безплатното държавно и задължително образование. Не става дума за частните уроци, а за таксите, които всички училища и детски градини събират за каквото им хрумне. „Чувстваш се като пълен идиот, ако не дадеш пари за поредното хрумване на училището. Да не говорим, че и училищното настоятелство, което уж представлява нас, и то се чувства длъжно да събира средства за нещо“, казва родител на третокласник. В социалните форуми също е пълно с коментари за поредните такси, които учебните заведения вече събират след първите родителски срещи, съобщава Труд.

Бяхме изненадани малко преди 15 септември, че трябва да боядисваме класната стая и да съберем пари за боя, коментира Елка Иванова, чиято дъщеря е пети клас в столично училище. Майките и татковците нямали нищо против да участват в училищния живот, но подобни искания били чист „рекет“.

Основната сума, която се взeма в софийските училища, е 50 лева на дете в начален курс. Парите са за тонер, хартия, вода и „дребни ремонти“. Обикновено инициативата идва от родителския актив след подсещане от класната ръководителка. Достатъчно е да й зададете невинния въпрос: „От какво имате нужда?“ По решение на родителите от класа се прави каса за посрещане на рождени дни, за празници, за допълнителни кръжоци и т.н. Отделно семейства дават пари за частни занимални. Въпреки че има гарантирано целодневно обучение, местата за полуинтернатните групи следобед не достигат, а и родителите предпочитат да се „застраховат“ в частния курс.

В повечето случаи той се води от учителите в същото училище. Занималните са между 180 и 200 лева на месец. Отделно всяка седмица родителите доплащат за купоните за стол - към 17 лева, или кетъринг от 80 лева на месец за занималнята, както е за децата от 18-о училище в столицата например.

Съвсем отделно, но абсолютно задължително перо, е това за допълнителните помагала. Те варират от 125 лева на ученик като в 119-о училище до 20 лева. В част от учебните заведения се събират застраховки от по 25 лева, както и пари за униформи. Не е възможно да няма помагала към учебниците, защото по сегашните е невъзможно да се преподава, коментира учител. В някои от учебните заведения има направени частични ремонти, но тази година парите не са стигнали за освежаване на класните стаи, а фирми искали за цикленето на паркет по 2000 лева на класна стая. Ето защо учителите разчитали на семействата, които искат да подпомогнат създаването на по-голям уют в стаите на децата. Ако имаш родител със строителна фирма, е най-лесно, казват педагози.

В някои училища се събират пари и по решение на настоятелствата - с тях се финансират допълнителни охранители, лекарства за кабинета с медицинските сестри и някои „дребни“ проекти на училището.

 

Към сумата за безплатното държавно образование влизат и парите за зелените и белите училища. Те са между 200 до 350 лева и са за по 5 дни. Участието е доброволно, но е ясно, че не е приятно, ако детето не участва. Учителките имат интерес да включват децата, защото, освен че пътуват без пари с тях и получават целодневно хранене, обикновено вземат и дневни от туристическата агенция - в масовия случай 30 лева.

В част от учебните заведения решенията за допълнителното финансово подпомагане на държавното образование се вземат само от родителите в съответния клас. Те събират средствата в специална банкова сметка, правят се отчети и учителят само се информира.

Минимум 200 лева са задължителните допълнителни разходи за по-малките ученици, които иска училището, пресметнаха родителите. За по-големите има плащания за допълнителните кръжоци и часовете по задължителна подготовка. Там, където има учители от чужбина, се събират пари за плащането на квартирите им. Голяма част от плащанията са безотчетни.

Източник: Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари