Някои хора трябва да теглят кредит, за да си изпратят децата на училище

0
Какво се случва с хората, които не могат да си позволят разходите за първия учебен ден, пита Неда Малчева
Какво се случва с хората, които не могат да си позволят разходите за първия учебен ден, пита Неда Малчева

Какво се случва с хората, които не могат да си позволят разходите за първия учебен ден, пита Неда Малчева

Прави ми впечатление, че страшно много финанси падат на гърба на родителите в началото на учебната година за неща, които по принцип не са длъжни те да подсигурят. Това е нещо, което мен ме събаря. Да, нашето семейство може да си го позволи, но има хора, които не могат. Какво се случва с тези хора? Някои хора трябва да теглят кредит, за да си изпратят децата на училище особено ако са повече деца, както сме ние! Това коментира майката на три деца и художничка Неда Малчева, чието дело са популярните в интернет, забавни илюстрации за живота на една майка. Неда също така е автор и собственик на школа за рисуване, информира Агенция Фокус.

По въпроса какъв е определеният семеен бюджет за изпращане на децата отново на училище, многодетната майка каза следното:

"Ние не го определяме, защото никога не знаем с какво ще се изненадаме. За щастие можем да си го позволим, но пък аз никога не съм тръгвала да купувам някакви много скъпи неща. Все още не съм ударила 1000 лв., тепърва ще има още разходи, но скоро ще ги стигна. Даже ми се струват малко за тримата“.

"Миналата година, за подготовката на първокласничката, трябваше да купя раница, кутия за храна, шише, тетрадки и униформите, които за мен са много скъпи. Но пък, като се замисля по-добре да дадеш парите за тях, отколкото да мислиш всеки ден това дете с какви дрехи ще се облича. Около 500 лв. ни излезе подготовката за 1-ви клас. Тази година малко повече вложих в сина ми. Той е на 14 години и е човек с ясна преценка. Знае какво иска да му взема. Той има един каприз за раница, дъщеря ми съвсем различен“, споделя Неда Малчева.

"Както знаете всичко е поскъпнало – дрехи обувки… Специално за учебните помагала не виждам разлика в цената, излязоха ми горе-долу, колкото миналата година. Но от към дрехи и обувки ми се струва, че има определено повишение на цените. Тетрадките също ми се сториха малко по-скъпи, отколкото бяха миналата година“, така коментира повишението на цените преди тази учебна година майката.

"Дъщеря ми обядва в училище на стол като обяда ѝ е 3,90 лв. на ден. За щастие с родителите имаме уговорка да не даваме пари на децата, защото все още са мънички. Най-скъпо ми излиза пазаруването за големия син, защото ние живеем извън Русе, а той учи в Русе. Синът ми трябва да пътува до училище. За щастие от тази година училището осребрява билетите. От там остава да давам джобни, защото той е малко по-злояд и не желае да носи обяд от вкъщи. Но като направя сметката, че са на училище и градина до вечерта и не е нужно да сготвя, за да ги нахраня, за мен е еднакво. Но винаги тръгват нови разходи - искат се пари за това, за онова. Като цяло си е стабилен разход за родителите“, поясни Малчева.

"Сега тепърва трябва да закупя учебници за сина ми. В 8-ми клас те се плащат от родителите, все още не са предоставени безплатно от държавата, което предполагам е доста голямо затруднение за хората, на които им е трудно да си го позволят. Това го намирам за най-тежко. Въпреки че от 1-ви до 7-ми клас учебниците са безплатни, ние сега пак събираме пари за помагалата на децата. На дъщеря ми, която е 2-ри клас, помагалата за училище бяха на стойност около 70 лв.".

Майката на бъдещия осмокласник подкрепя тенденцията за закупуването на учебници след осми клас втора употреба: "Не заради друго, а защото е редно. В крайна сметка, ако този учебник е използван и е в добро състояние, защо да не се предаде към друго дете?".

"За мен това са едни грешни пари дадени за нов учебник, при положение, че може да си ги намерим и набавим втора употреба", добави майката и пожела на всички успешна учебна година и здрави нерви!"

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 13
    2
    Мога да кажа, че е ....
    Кофти. А на мангалите им се дават социални помощи и финансови стимули само и само циганетата да изкласят първо отделение и да научат азбуката. После патладжаните стават крадци, изнасилвачи, ало-измамници или сводници. И обитават затворите по няколко пъти в живота си. На наша издръжка, естествено. Йебем такава циганска държава!
  • 1
    1
    Василесий
    Няма как! Образованието никога не е било евтино. Нека не забравяме, че преди са учили само децата на заможните. Това време се завръща и скоро ще е съвсем нормално да се спестява за да може детето ни да учи. Когато целогодишно харчим и теглим заеми за какво ли не то можем да стегнем малко харча и да подсигурим едни 500-600 лева годишно. С нови или стари учебници-друга тема с много лица. Дали детето ще пише на тетрадки от вестникарска хартия или от бяла скъпа такава... не е едно и също. Да има много упорити деца и тях не ги интересува това. Те винаги учат и са много успешни ама са 1-2 на 100. Ако вашето не е от тях то трябва да се помисли...Добър плод става от добро семе и от много добри грижи. Във всичко. Харченето на пари за образование са най-добре изхарчените пари.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари