Защо петък е известен като „ден на майстора“?

2
Съчетанието „ден на майстора“ ни е завещано от социалистическите години
Съчетанието „ден на майстора“ ни е завещано от социалистическите години

Съчетанието „ден на майстора“ ни е завещано от социалистическите години

Вероятно десетки пъти сте използвали израза „ден на майстора“, когато в петък неочаквано не сте откривали някого на работното му място, но също така вероятно нямате представа какво точно означава „ден на майстора“, защо се използва и защо именно петък е известен като „ден на майстора“.

Защо точно петък е „ден на майстора“?

Съчетанието „ден на майстора“ ни е завещано от социалистическите години. Тогава са наричали деня, в който работниците не използвали пълния си капацитет и възможности, а са били настроени на вълна почивни дни „ден на майстора“, пише Actualno.com.

Петък определено е по-мързеливият ден от всички пет работни. И защото майсторите имали чираци, които да им вършат работата, в петък те се отдавали на заслужено мързелуване и оставяли повечето работа в ръцете на чираците си. Именно така денят става и остава известен като „ден на майстора“, което в никакъв случай не следва да се бърка с празник или ден, посветен на труда на майсторите, тоест с професионален празник. И тъй като седмицата е била с пет работни дни, то денят на майстора съвсем очаквано се падал в петък. И тогава, и днес в петък работната седмица най-накрая е към своя край, чакането служителят да си свърши работата е по-дълго вероятно заради натрупаната умора, а може би и защото мислите му са заети с плановете за уикенда, до който остават няколко часа, а и на вас последната ви мисъл е работа. С мъка избутвате последните работни часове, дразнейки се, че другите правят същото. Но какво може да ви струва това?

Какво може да ни коства разсейването в деня на майстора?

Ефективността и производителността, както и бдителността и заостреното внимание, винаги са по-слаби в петък следобед, поради което ако работата ви е свързана с машини, шофиране или други опасни дейности, следва да не се отпускате с мисълта, че е ден на майстора, защото това може да ви струва скъпо и да е опасно както за вашия живот, така и за чуждия. Може да пробвате да си доставите липсващата ви енергия с храна, богата на бавни въглехидрати, и чаша силно кафе, а липсващият хъс за работа с желаното повишение, за което следва да се представите в блестяща светлина.

Начинът, по който работите или не работите в деня на майстора, може да коства здравето, живота или най-малкото работата и заплатата ви. Това е достатъчна причина да останете концентрирани. Оказва се, погрешно на разпространеното мнение, че петък е ден на майстора или ден за скатаване от работа, не само в България. Изчислено е, че бизнесът във Великобритания например губи годишно около 50 милиона лири, защото петък следобед повечето хора имитират работа, а не полагат реално усилия и не използват възможностите и капацитета си. Поради тази причина щатската администрация в Юта дори обмисляли петък да е неработен ден, но да удължат работното време през другите дни с около час, за да компенсират неработния петък. Дали подобна работна седмица и това решение биха помогнали, или просто в ден на майстора и ден за скатаване от работа ще се превърне новият последен работен ден от седмицата – четвъртък – вероятно времето ще покаже.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Пропов
    Страхотна статия, много ви благодаря. Аз този израз го ползвам абсолютно всеки петък, с него ми почва работния ден. Напомням на всички колеги че днес се работи по бавно и сигурно. Те не го проумяват, щото става дума за прословутите педнатнични немци(живея в Германия), но аз им го натяквам всеки петък. Но не знаех от къде точно идва. Е сега знам. Благодаря ви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари