За пореден път се убеждавам, че в България живеем в изкривена реалност

1

УРОК ПО ГЕОГРАФИЯ

От Българската минно-геоложка камара явно не правят разлика между ГРАД и ОБЩИНА.

„В района на ГРАД Трън понастоящем няма находища с регистрирани запаси от уран.“

Това се казва в писмен отговор на запитване от г-н Иван Андреев, изпълнителен директор на БМГК, до Министерството на енергетиката.

Какъвто въпросът, такъв и отговорът.

Община Трън се намира се на 83 км. от София, с територия от 573,5 кв. км. и 52 населени места. Град Трън е общински и административен център. Научете ги тези неща.

От „Сдружение Трън” многократно сме цитирали редица документи за извършени проучвания и установени залежи на уран, но не в ГРАД Трън, а в землищата на с.Ерул, с.Мильковци, с.Велиново, с.Глоговица, които са в ОБЩИНА Трън, но почти в другия край на общината. Тази територия е описана като находище „Ямка“, част от мина „Злата“. Днес територията е по-известна като „Зона Юг“, част от намерението за добив на злато.

Докладът от изследванията за съдържание на уран в находище Трън „Юг“ е от Национален геоложки фонд на Министерството на енергетиката на Република България и там можете да го намерите под номер XXII – 3376 827.

Официалните факти към днешна дата са истината“ - казват от БМГК. Можем да се съгласим с тях: Република България – Администрация на Министерски съвет, изх.№ 110/12 от 20.03.2017 г. в отговор от министър-председателя на Република България се казва: „На 21.11.2016 г. от Сдружение с нестопанска цел в обществена полза „Трън“ са представени резултати от геопроучвателни работи от 1988 г., съгласно които има доказано наличие на уран на територията на инвестиционното предложение.”

Ръководител на групата, извършила проучването и подписал доклада, е експертът, инж.-геолог Стефан Лазаров. Да, същият чието писмо днес БМГК цитира като „официален факт към днешна дата“. Но дори и в това писмо инж.Лазаров казва, че тези естествени аномалии трябва да бъдат управлявани в контролирана среда! През 1988 г. неговият екип не е успял да докаже ПРОМИШЛЕНИ залежи, но в по-късен доклад от 1993 г. се казва, че ” значими в рудоносно (златно, полиметално и ураново) отношение са тектонските възли на пресичане на основни нарушения (участък ”Ерул”).” В същия доклад се посочва още: „УСТАНОВЕНИ СА РУДНИ И ПРОМИШЛЕНИ СЪДЪРЖАНИЯ НА ЗЛАТО, СРЕБРО, УРАН И ДР. ЕЛЕМЕНТИ.“

След всичко това ни е трудно да добавим каквото и да било повече. Можем само да замълчим пред думите на изпълнителния директор на Българската минно-геоложка камара г-н Андреев:

Днес за пореден път се убеждавам, че в България, моята страна, живеем в изкривена реалност: малко власт е достатъчна да се манипулира общността в името на собствения интерес.“

Инж. Иван Андреев: Официалните факти са истината. Укриването й е недопустимо!

Днес за пореден път се убеждавам, че в България, моята страна, живеем в изкривена реалност: малко власт е достатъчна да се манипулира общността в името на собствения интерес. Без мисъл за развитие на тази общност. Без визия за бъдещето. Информиран избор, пречупен през цензурата на силният на деня. За какъв стандарт говорим тук? Стандарта на живот на силния, който може да манипулира, а всички останали плащаме цената. Твърдения, които са базирани на недостоверни факти или остаряла информация. Мнения на знаменосци, които с пламенни думи изричат лъжи. Повтарят лъжи. Докога?

Ние, хората, които всеки ден вземаме решения, от които зависят развитието на нашия град, регион, на националната икономика, респективно бъдещето на нашите деца, многократно сме заявявали, че по темите, свързани с това бъдеще, трябва да се произнасят експертите. Трябва да има дискусия, среща на идеи и мнения, но пак повтарям – на експертно ниво! Те, експертите, трябва да получават повече публичност, като когато е необходимо, обществото трябва да се запознае с официалните факти от институциите. Официалните факти към днешна дата са истината и всичко друго, което не съответства на тези факти са твърдения и умозаключения, които са просто едно мнение. То се превръща в манипулация, когато откровените неистини се представят в луксозна опаковка чрез тълкувания, внушения и псевдо-заключения на заинтересованата общност, като „единствена истина“. От хора, чиято експертиза не е в устойчивото развитие на регионите, нито в опазването на околната среда, нито в добива на полезни изкопаеми. От хора, за които най-точното определение е „тарикат“, най-силната експертиза е да лъжат от сърце, не са създали нищо, но за сметка на това са разрушили много! Те си живеят добре, но заради тях винаги сме на опашката. Докога?

Днес (бел.ред. - 21.03.2017 г.), в офиса на Българска минно-геоложка камара се получи писмо от инженер-геолог Стефан Лазаров. Това е експертът, ръководител на геоложка група за търсене, оценка, преоценка и ревизия  на уранови проявления и аномални участъци в района на Трънско Краище – Люцкан планина и Руй планина през периода 1985-1990 г. След това той работи в района на Трън до 1994 г. за търсене на златно-полиметални и нерудни полезни изкопаеми.

С две думи, човекът, който е посветил 10 години от своя живот, за да намери уран в Трънско, но за негово съжаление там уран няма. Становището на инж. Стефан Лазаров по въпроса, поискано от и изпратено на общинските власти е получено в Община Трън още на 07.12.2016 г. Каква е историята на това становище не мога дори да предположа, но във връзка с горещия въпрос на Трънска територия, инж. Лазаров ме помоли да публикуваме неговата истина. За мен е недопустимо укриването на подобна важна и ключова информация. Информиран избор? Друг път. Не и в Трън! Докога?

Публикуваме писмото на инж. Лазаров без съкращения и изменения.

Оригиналът може да се изтегли от този линк.

Писмото на инж. Стефан Лазаров с включено становище по темата "Няма уран в Трън" до кмета на община Трън е изпратено още на 07.12.2016 г. До момента то не е споделяно публично. Писмото до община Трън може да се изтегли от тук.

Сдружение „Трън

Сдружение „Руй“

Сдружение „Врабча“

ИК Референдум Трън 2017

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари