Защо носим годежния пръстен на безименния пръст

0
Смятало се е, че вената минаваща през пръста води директно до сърцето
Смятало се е, че вената минаваща през пръста води директно до сърцето

Знаем, че годежните пръстени се носят на безименния пръст на лявата ръка, но знаем ли защо? Оказва се, че причината е доста романтична и датира от векове, пише "Мирър", цитиран от Mila.bg

Преди 4800 години древните египтяни усуквали тръстика или папур под формата на пръстен. Кръгът бил символ на вечността, без начало и край и бил приет като такъв от повечето култури. Даването на пръстен било знак на безкрайна любов

Разположението обаче било ключово. Въпреки, че има спорове относно това дали египтяните или римляните са измислили пръстена да се носи точно на този пръст, значението остава едно и също. Смятало се е, че вената минаваща през пръста води директно до сърцето. 

По римско време вената била наречена Vena Amoris или "Вената на Любовна".  С времето учени опровергали това твърдение, но има нещо вярно като се замислим, ме всички вени водят към сърцето ни.

Римляните приемали пръстена като символ на притежание, вместо на любов. Тук ще споменем и факта, че също са го използвали и за робите и за бизнес партньорствата си, но това разваля романтиката. 

На практика повечето хора са десничари, така, че пръстенът дори не се носи винаги на лявата ръка. Разположението на пръстена е една от многото традиции предадени ни от египтяните и римляните.

Друга по-странна традиция гласи, че египтяните щипели булката в деня на сватбата за добър късмет.

А воалът се смятало, че предпазва булката от злите духове. И оттогава повечето булки носят воал. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари