Защо музеите, галериите и библиотеките у нас са готови на протест?

0
Синдикатите напомнят, че заплатите на работещите в културните институти са сред най-ниските в страната, въпреки че там работят висококвалифицирани специалисти
Синдикатите напомнят, че заплатите на работещите в културните институти са сред най-ниските в страната, въпреки че там работят висококвалифицирани специалисти Видео: NOVA

Музеи, галерии и библиотеки са готови на протест

Служители на музеи, галерии и библиотеки на протест срещу разпределението на проектобюджета за 2022 година, предава NOVA. Той предвижда 5% повече средства за тях спрямо миналата година, вместо исканите 50 на сто. Протестите се организират от национална федерация "Култура" към КТ "Подкрепа" и ще се проведат в цялата страна. Синдикатите напомнят, че заплатите на работещите в културните институти са сред най-ниските в страната, въпреки че там работят висококвалифицирани специалисти.

Въпреки думите на председателя на Бюджетната комисия Любомир Каримански, който заяви, че във финансовата рамка за 2022 година  са предвидени още 12 милиона лева, според служителите в културните институции те няма да бъдат достатъчни.

„Тези 5 процента са едно микроскопично увеличение на това, което в системата на нашето бюджетиране се нарича „субсидирана единица”. От нея зависят не само заплатите на служителите, но и поддръжката на сградния фонд както и реставрацията и грижата за произведенията”, заяви директорът на Националната галерия Ярослава Бубнова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари