Защо лъжат съвременните скоростомери?

0
Посочените от производителя показатели се различават от реалните данни
Посочените от производителя показатели се различават от реалните данни

Максималната скорост и време за ускорение от 0 до 100 км/ч - това са критериите, на които купувачите на превозни средства обръщат внимание.

Малцина обаче осъзнават, че посочените от производителя показатели се различават от реалните данни.

В едни по-стари време автомобилите периодично бяха проверявани за времето им за ускорение. Считаше се, че влошаването на динамиката означава износване на двигателя. И ако настройките на системите за захранване и запалване на мотора не доведат до необходимия ефект, то е време за ремонт на агрегата, пише Automedia.bg. Проверката на динамиката се извършва на прав участък от пътя при сухо време, като с хронометър се измерва ускорението на автомобила.

Много собственици на автомобили правят това и в наши дни. Ако сравните резултатите от ускорението и максималната скорост от собствените си тестове с тези, които посочва производителят, със сигурност ще откриете очевидна разлика. И ще решите, че производителят лъже, като произвежда превозни средства с умишлено сгрешени показатели на скоростомера. Каква е ползата от подобно нещо?

Колкото и изненадващо да звучи, по този начин компаниите предпазват шофьорите от глоби за превишена скорост. Измерването на скоростта е много по-трудно от нейното поддържане. Шофирането с точност до километър създава проблеми, тъй като човекът зад волана трябва непрекъснато да наблюдава скоростомера, а това означава отвличане на вниманието от пътя.

Самото устройство за измерване може да увеличи показанията на реалната скорост, но не и да покаже по-ниски стойности. Затова и производителите трябва самостоятелно да въвеждат грешки в скоростомерите, като допустимата разлика при тях е не повече от 10%. Така шофьорът получава определен марж, който все пак му позволява да спазва установеното ограничение на скоростта.

В случая обаче има и един друг проблем. Заради многото електронни системи приборният панел може да изгасне дори по време на движение. А това означава, че водачът не е наясно с каква скорост се движи. Дори това да продължи само минути, последствията може да бъдат доста сериозни. Да не говорим, че подобна повреда няма как да бъде отстранена по време на пътуване и се налага посещение в сервиз.

Производителите обаче са помислили за решение на такъм проблем. Достатъчно е, автомобилът да бъде оборудван с навигационна система, която показва текущата скорост. При отказ на приборния панел, шофьорът може да съсредоточи вниманието си върху нейните показания и така да не допуска нарушения на ограниченията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Петима Петко не чакат! - казали медицинските сестри и започнали операцията без хирурга.

Харесай Дунавмост във Фейсбук