Защо кучето си гони опашката?

0
Понякога подобно поведение е не повод за забавление, а за тревога
Понякога подобно поведение е не повод за забавление, а за тревога Снимка: Facebook / Powerpet

Вероятно се забавлявате с домашния си любимец, докато той гони опашката си?

Понякога подобно поведение е не повод за забавление, а за тревога. Отговорът на въпроса защо кучето си гони опашката не е еднозначен и много зависи дали е обичайна практика при него, или внезапно появила се проява при по-зряло куче. Във втория случай поведението е повод за тревога и изисква да се срещнете с ветеринарния лекар, за да изключите някои здравословни проблеми и заболявания, които могат сериозно да повлияят негативно на домашния ви любимец, предупреждава Actualno.

Защо кучето си гони опашката – причини и как да действате:

1. Скука

Обикновена, безобидна и тривиална причина. Не обръщате достатъчно внимание на рунтавия любимец, липса му общуване, компания, игри и играчки и той ги замества с опашката си. Това е особено характерно за малките или младите кучета. Как да противодействате? Може да предложите на животното играчка, да му отделите малко внимание за съвместни игри, да отвлечете вниманието му от опашката му с някое лакомство или просто да го разходите. Така ще му попречите да продължи да тича в кръг, гонейки и хапейки опашката си.

2. Заболяване

Ако вашето куче никога не е гонило опашката си, но сега го прави, без да сте променили навиците, режима, храната или количеството разходка и внимание, които получава, най-вероятно се чудите защо кучето си гони опашката. В този случаи поведението му следва да буди повече тревога, отколкото усмивка, тъй като то може да е резултат на заболяване. Тения, когнитивна дисфункция, проблеми с аналните жлези, паразити, епилепсия са сред най-вероятните отговори на въпроса защо кучето си гони опашката внезапно, когато никога не го е правило. Разбира се фактът, че гони опашката си, не означава задължително, че животното е болно, но е задължително да се провери дали не е. Как да противодействате? Заведете го на лекар, за да изключите потенциални заболявания като причини и като отговор на въпроса защо кучето си гони опашката.

3. Тревожност и стрес

Ако кучето е притеснено, ако е стресирано или външни фактори влияят негативно на настроението му, твърде вероятно е това да е отговора на въпроса защо кучето си гони опашката. Как да противодействате? Осигурете му спокойна среда, открийте какво го тревожи и отстранете причината, създайте му спокойно кътче, отделно от другите любимци и непознати, ако се дразни от тях. Може да се консултирате и с ветеринарен лекар, който да предпише успокояващи капки.

4. Особеност на породата и наследственост

При определени породи не следва да се питаме защо кучето си гони опашката. Това просто е залегнало в породата му и е наследствено поведение. Немските овчарки, австралийските овчарки и бултериерите изключително често си гонят опашката просто така – без причина. Как да противодействате? Никак. Забавлявайте се.

5. Паразити

Ако скоро не сте обезпаразитявали кучето, възможно е козинката му да е налазена от бълхи и това да е простичък отговор на въпроса защо кучето си гони опашката. Как да противодействате? Сложете му каишка против паразити – лесно и ефективно решение. Или използвайте други средства, предназначени за предпазване от паразити.

6. Високи нива на холестерол

Високите нива на холестерола често са разумен отговор на въпроса защо кучето си гони опашката. Проследете ги. Как да противодействате? Старайте се да се движи повече от достатъчно. Това винаги помага.

7. Възпалени анални жлези

Това заболяване също може да причини гонене на опашката и дори нейното хапане. Как да противодействате? Единственото решение е да заведете животното на лекар. След преглед той ще назначи необходимото лечение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари