Защо ИТ фирмите избират Русе

0
Достъпът до добре обучени кадри е само една от предпоставките за привличането на ИТ компании в Русе
Достъпът до добре обучени кадри е само една от предпоставките за привличането на ИТ компании в Русе

Когато стане въпрос за локация за развитие на информационните технологии, доскоро недвусмисленият отговор беше „София“. Години наред столицата води в привличането и на млади хора, и на компании – заради инфраструктурата си и наличието на работна сила. Така постепенно се стига до историята с кокошката и яйцето – фирмите идват в София, защото има повече потенциална работна сила, а хората – защото има фирми, които да им осигурят работа.

В последно време обаче се наблюдава пропукване на тази тенденция. За разлика от производството на стоки, ИТ не изисква ресурс, който трябва да се докара от мястото на придобиване до мястото на обработка. Изисква само комуникационна инфраструктура и интелигентни хора. Каквито пък има навсякъде.

Пренаселеността на София, заедно с предимствата, които другите градове предлагат, насочи различни компании към постепенна експанзия извън столицата. В нея участват от една страна фирмите, които вече има офиси в София и искат да се разраснат извън нея – за да са по-близо до своите клиенти и за да получат достъп до свежи кадри. От друга страна са компаниите, които все още се оглеждат за подходяща локация за откриване на поделение на българския пазар, но София определено не им изглежда привлекателна дестинация.

В поредица от статии ще представим български градове, които имат потенциал да станат ИТ хъбове на своя регион. Благодарение на комбинация от фактори, като наличие на университет, който подготвя подходящи кадри, и изградена инфраструктура, която да улесни стартирането на поделение. Но най-вече заради проактивните действия на управата на града, която осигурява добри условия и финансиране, за да направи региона привлекателен за външните фирми.

Между два бряга

Основният индустриален център в Северна България е Русе. Той е и петият по големина град в България. Градът е пресечна точка на два от най-значимите паневропейски транспортни коридори. В същото време Русе е разположен близо до многомилионния пазар на румънската столица Букурещ.

В Русе живеят близо 150 хиляди души, като около 70% от населението е в активна възраст. Напоследък средното месечно ниво на безработица в община Русе бележи спад през 2014 г., показват данни на Бюрото по труда в града. Така от 6% за 2013 г., тя е намаляла до 4,7 на сто през миналата.

Образование

Едно от големите предимства на града е Русенският университет „Ангел Кънчев“, който подготвя специалисти за ИТ сектора. Русенският университет е координатор на европейски тематични мрежи в областта на компютинга от близо 15 години, като признанието за работата му и възлагането на подобни проекти идва директно от Брюксел. РУ е център на четвъртата по ред мрежа, в която участват близо 70 университета и фирми от 35 европейски страни. Тя има за цел да синхронизира обучението на ИТ специалисти с изискванията и потребностите на бранша, като в момента, така и в близко бъдеще. За втора поредна година студенти от Русенския университет участват и в състезанието за конструиране на енергийно-ефективен автомобил Shell Eco-marathon.

Русенският университет си партнира успешно с ИТ компании, като Мусала Софт. Сътрудничеството между двете включват широк диапазон от съвместни инициативи, сред които студентски стажове в реална бизнес обстановка и работа по текущи проекти; обучения; Семинари на тема „Работа в екип“ и др. Като следствие на успешното партньорство между управата на Русе, Русенския университет и Мусала Софт, компанията дори отвори офис в дунавския град.

Един от най-големите развойни центрове – SAP Labs, също работи съвместно с РУ. Като част от редовната програма на студентите от университета се провеждат и курсове по SAP ERP. Основната им цел е студентите да се запознаят със софтуерни продукти за управление на бизнес процеси и да бъдат по-близо както до бизнеса, така и до средата, в която той функционира в България и света.

През последните 5 години във Факултет Електротехника, електроника и автоматика (ЕЕА) на Русенския университет са обучени 2200 студенти, както и 70 чуждестранни студенти от 16 страни. Университетът е оборудван с модерна лабораторна база в сътрудничество с фирми като Siemens, Visteon, Schneider Electric, MOELLER company, Comhard, и др.

Инвестиции

Достъпът до добре обучени кадри е само една от предпоставките за привличането на ИТ компании в дунавския град. За повишаването на инвестиционната привлекателност и икономическото развитие Община Русе работи в посока изграждане на подходяща бизнес инфраструктура, обновяване на индустриалната зона и към създаването на клъстерни форми. Инвестициите, планирани в зоната с потенциал за икономическо развитие, са в размер на 170 531 000 лв., които предвиждат изграждането на Интермодален терминал, Научен високо технологичен парк, Трансграничен център за развитие на креативни индустрии и друга инфраструктура в подкрепа на развитието на бизнеса.

Община Русе е разработила Стратегия за инвестиционен и сити маркетинг в контекста на политиката за градско развитие и маркетиране на града в национален и международен план. Целта е осигуряването на устойчиво икономическо развитие, съобразявайки местните условия и потребности, чрез популяризиране на инвестиционната привлекателност и конкурентоспособен статус на община Русе. В тази връзка е приета и Наредба за насърчаване на инвестициите в Община Русе с предвидени насърчителни мерки за инвеститорите.

В  контекста на приоритетите за интелигентен растеж в Община Русе изготвя Иновационна стратегия за интелигентна специализация. Един от секторите с потенциал за възходящо развитие е бизнесът с ИТ продукти и технологии.

Допълнителни ползи за компаниите, които планират да се установят в Русе, е близостта до Букурещ с пазар около 4 млн. души. Румъния също има добре развит ИТ сектор, което е предпоставка за ползотворно трансгранично партньорство и сътрудничество на ИТ индустрията от двете страни на река Дунав.

Източник: ITJobs
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари