Защо имаме усещането, че с напредване на възрастта времето тече все по-бързо?

0
Колко пъти сте чували или изричали следното: „Колко бързо мина тази година!“
Колко пъти сте чували или изричали следното: „Колко бързо мина тази година!“

Мозъкът ни „слива“ времето, когато дните и седмиците са еднообразни

Колко пъти сте чували или изричали следното: „Колко бързо мина тази година!“

Със сигурност не веднъж, а може би, ако помислите, ще установите, че с годините ви се случва да го казвате и чувате все по-често.

Факт е. За възрастните годините текат все по-бързо. Или поне такова е усещането.

Но не така стоят нещата при децата. За тях времето сякаш тече по-бавно.

Но защо се случва така?

Възприятието ни за дни, седмици, години се повлиява значително от перспективата ни: преживяваме ли го в момента или гледаме назад в миналото?“, казва професорът по психология Синди Лустиг пред HuffPost, предаде "Вести".

Тя добавя още, че възприятието за време също се повлиява и от паметта и от това колко сме преживели. За едно 8-годишно дете седмицата е голяма част от живота му. За един 80-годишен човек седмицата е една много малка порция от живота му, което допринася за усещането, че минава бързо.

Един ден на пенсионирана 80-годишна дама може и да изглежда, че минава по-бавно отколкото за едно 8-годишно дете, което е заето в училище. Обаче, когато тези двама души погледнат назад към месеца или годината, за по-възрастния от тях този период от време ще е минал по-бързо.

Това се случва по редица причини.

Животът на 80-годишния човек най-вероятно не е много по-различен от живота им на 78 или 79 г. „Така че в този случай, те гледат назад към по-малко събития“, казва Лустиг.

Когато гледаш назад във времето, колкото по-малко неща има там, толкова по-бързо ще изглежда, че е минало времето“, добавя тя.

С други думи мозъкът ни „слива“ времето, когато дните и седмиците са еднообразни. За един 80-годишен човек, който всеки ден прави едно и също, годината ще се слее в едно в ума му и ще се получи усещането, че е минала бързо.

Новите и вълнуващи неща в дните са нещото, което променят възприятието ни за времето.

Мозъците ни са направени, така че да регистрират промените“, споделя Ейдриън Беян, професор по механично инженерство.

Многото преживявания на малките деца в рамките на един ден допринасят за възприятието, че времето минава бавно, защото им се случват много неща.

Това важи и за възрастните хора. Запълването на ежедневието ни с разнообразни и нови занимания може да помогне за това да нямаме усещането, че времето „лети“.

Не можем да забавим времето, но можем да си намерим ново хоби или да се завърнем към някое старо.

Можем да излизаме по-често с приятели, да запълваме времето си с разнообразни и приятни занимания.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари