Защо хирург от Ямбол иска да бърка в гащите на пациентки?

4
Д-р Артур Полшиков преди години е задържан от ГДБОП за огромно притежание и разпространение на детско порно
Д-р Артур Полшиков преди години е задържан от ГДБОП за огромно притежание и разпространение на детско порно Видео: bTV

Д-р Артур Полшиков преди години е задържан от ГДБОП за огромно притежание и разпространение на детско порно

Разследване на Тина Ивайлова.

Специализант-хирург се опитва да извършва гинекологични прегледи в ямболската държавна болница "Св. Панталеймон". След намесата на екип на bTV прокуратурата се самосезира и работи по случая.

Проверка започнаха и Изпълнителната агенция “Медицински надзор”, Българският лекарски съюз и Министерството на здравеопазването.

56-годишният д-р Артур Полшиков работи като хирург в държавната болница в Ямбол "Свети Панталеймон" дава дежурства в хирургичното отделение на болницата и в Спешното отделение. С екипа ни се свързва 24-годишна жена от Ямбол, която разказа, че хирургът Полшиков е искал да ѝ направи гинекологичен преглед. Крием самоличността ѝ, по нейно желание.

Стана ясно, че същият лекар преди години е задържан от ГДБОП за огромно притежание и разпространение на детско порно.

Преди няколко дни се наложи да посетя неотложното звено поради силни болки. Оттам бях препратена в спешното отделение. Там ме прие доктор Артур Полшиков. Сложи ми няколко инжекции. От една от инжекциите, на мен всичко ми се замъгли. Дойде, прегледа ме с видеозон. Всичко каза, че е наред, за него това е бактерия. След като ме прегледа, ми предложи да ми направи гинекологичен преглед, за да може да установи откъде е дошла тази бактерия и каква е тази бактерия”, споделя пациентката.

„Понеже е хирург, аз отказах да ми направи гинекологичен преглед. Искаше да ме настани в болницата, отказах. Сутринта се върнах обратно в спешното отделение, отново ме прие той. Почна да ме прекарва през стаите. Отидохме в една стая, там имаше само една кушетка. Каза ми да легна, да си събуя гащите, за да ми направи прегледа. Отново отказах, пипаше ми корема. Гащите ми непрекъснато бяха ниско долу Точните му думи бяха “ти легнеш кушетка, събуеш гащи, аз бръкна видя”. Това са думите на доктор Полишков. Той настояваше да направи този преглед. За мен хирург няма право да прави такъв вид прегледи. Установи, че е бактерия, изписа ми антибиотици”, разказва жената.

След като си тръгва от Спешното отделение на МБАЛ "Свети Панталеймон" младата жена отива при специалист в частна болница, при което се оказва, че изобщо нито е било бактерия или каквото и да е, а бъбречна криза.

След случилото се пациентката решава да подаде сигнал до директора на болница "Св. Панталеймон".

Обясниха ми, че просто не съм била разбрала неговите думи или съм ги разбрала всъщност неправилно”, казва жената.

Тя сезира и други институции, но удря на камък.

“От Лекарския съюз ми казаха да напиша писмо, за да може да бъде евентуално разгледано”, посочва още пациентката.

Персоналът беше там - сестри, санитари, но никой нищо няма да каже. Те мълчаха. Те нямат да застанат срещу лекар. Никой не иска да си изгуби хляба”, казва жената.

Решаваме да проверим практика ли е хирургът да извършва гинекологични прегледи. Наше подставено лице си записва час за д-р Артур Полшиков. В часа за прегледа отива в Хирургичното отделение, но той я посреща и отвежда в Спешното отделение.

- Вие сте имала болки, само че горе, нали?

-Да.

- Имате гастрит, така ли?

-Да.

- Дайте, корема да видим. С какво свързвате тази болка, с какво може? Свалете по-надолу. Къде точно имате болка? Трябва отдолу да те погледна, да си събуете гащите.

- Малко се притеснявам, понеже знам, че не сте гинеколог?

- Защото болката е ниско долу, аз съм лекар няма от какво..

-Малко ми е притеснено, защото не искам да се подлагам на такъв преглед, защото знам, че гинекологично всичко ми е наред.

- Откъде го знаете?

- Ходя редовно на прегледи, вие сте хирург, а не гинеколог.

-Просто да ми е по-лесна диагностиката. Да мога да пипна отдолу, защото така през корема не мога да пипна…

Екипът bTV прекъсва този преглед.

Пред официална камера д-р Полшиков отрича, че иска да прави гинекологични прегледи.

Според Мария Янева - адвокат по медицинско право, хирургът няма право да извършва такива.

Няколко пъти изгледах видеото, което ми изпратихте. В този случай се касае за пациент, който търси хирургична помощ, записва час за хирург. Хирургът не може да извършва гинекологични прегледи. Има ситуации, които в условията на неотложност, живото-застрашаващи, остри състояние, при които хирургът може да излезе извън своята компетентност, но в случая тази хипотеза не е налице”, казва Мария Янева.

Гинекологичните прегледи се извършват при строго определени условия, в стерилни кабинети. Най-важното, което е, че те се извършват от лекар, който има такава специалност. Недопустимо е хирург да извършва гинекологични прегледи на пациенти. Още повече говорим във време, в часовия диапазон на деня, в който има на разположение лекари с необходимата специалност. В случая това лечебно заведение има отделение по акушерство и гинекология”, посочва още тя.

Д-р Артур Полшиков е руски гражданин, завършил е медицина в Тверската медицинска академия в Руската федерация. Според източници е работил в няколко болници в различни градове в страната ни - Плевен, Враца, Павликени. Отстранен е. През 2016 г. е назначен на работа като специализант в Хирургичното отделение в болницата в Добрич. През 2020 г. е задържан при акция на ГДБОП за притежание и разпространение на детско порно. Службите засичат, че от IP-адрес от добричка болница се теглят и разпространяват файлове със сексуална експлоатация на деца – на видима възраст под 14 години.

По време на процесуалните действия бяха задържани три компютърни системи с над 1 ТБ съдържание и разпространение на над 3 ТБ такива материали. На компютъра му бяха открити към близо 9000 файла клипове с насилие над деца - малолетни и непълнолетни, сексуално насилие над деца”, коментира Явор Колев, бивш ръководител на отдел "Киберпрестъпления" в ГДБОП.

„За мен той най-вероятно има подобни прояви и преди, въпрос на разследване и доказване е. Твърде вероятно е, ако сега поотшумят, така да кажем нещата, той ще продължи да го прави. Педофилията не се лекува. Тя може да се контролира”, казва криминалният психолог Тодор Тодоров.

За съжаление този човек не беше осъден ефективно и той беше глобен с 3000 лева. Сегашната му активност е именно в резултат на това, че такива хора, които са осъдени по този начин, придобиват увереност, че са ненаказуеми и те ескалират в действията си, както виждаме сега, този човек започва да търси реални контакти с жертвите си”, посочва още Явор Колев.

Българските правоохранителни органи, правоприлагащи органи, за съжаление неглижират това престъпление и се минава на административна глоба, а това е много тежко престъпление. Ще ви обясня защо - създаването на такива клипове не се случва в студия на филмови компании. Създаването на такива клипове става с участие не на артисти, а на деца. Деца, малолетни, пеленачета дори, които биват по такъв начин насилвани, че това нанася непоправими щети на психиката им и на физическото им развитие, а в някои случаи, дори води и до смърт. Така че търсенето на тези материали, разпространението на тези материали, стимулира индустрията за създаване на такива клипове и унищожава децата. В този смисъл наказанието за това деяние, трябва да бъде много по-строго, много по-тежко”, заяви Явор Колев.

В случая по-големият проблем е и за това може би нееднократно сме говорили, че хората, които са осъждани за педофилски прояви, все още нямаме закон, който да ги ограничава да работят работа с деца, която да им дава достъп до деца. Той ще отиде някъде другаде, защото има глад за лекари. Дали е добър лекар, или не, няма никакво значение, след като прави тези неща. Той е твърде вероятно да е лекар, за да има по-лесен достъп до своите потенциални жертви, както постъпват повечето, да не кажа почти всички педофили”, посочва Тодор Тодоров.

Тези, които би трябвало да са наясно обаче повикаха полиция, но не заради хирурга специализант, който предлага гинекологични прегледи, а заради екипа ни.

Аз съм доктор Валентин Вълчев, зам.-директор на болницата. Изключете си камерата. Тия номера ги знаем. Моля ви да се намесите (към полицаите)“, реагират управниците на лечебното заведение.

Знаете ли вие, че във вашата болница хирург извършва гинекологични прегледи?

„Няма да коментирам. Това е постановка, което правите. Уведомили сме всички органи и ще си получите заслуженото. Радвам се, че сте уведомили институциите. Напуснете болницата!“, заявява д-р Вълчев.

„Аз помагам. Не съм направил нищо лошо на никой”, казва д-р Артур Полшиков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

 • -5
  6
  Кушетков
  Тези,които определят други за изроди,са неуспели,злобни и безлични нецивилизовани животини.Изнесете се на друго място,щом не ви харесва.Няма да ви чуваме глупотиите ,по-кадърни ли сте във вашата област.
 • 1
  5
  Путин Хуйло
  Долния да еба майката ти насрана,що да не е руснак,не може ли да има педофили и извратеняци от Вашата Раша Какво извърташ Украйна,СиГОрни са ,че е руски гражданин,.Мама ти проста,извратеняка си е извратеняк без значение че ти си тъп
 • 5
  4
  Точен
  Сигорни ли сте че е Руснак или по точно как то пишете Руски гражданин да ни би да е от братска Украйна ....
 • 12
  3
  Русенка
  Явно тук няма да си получи заслуженото. По-добре да го екстрадират в Русия. Там много-много не се церемонят с такива като него.
 • 22
  2
  Баба Яга
  Я директно в затвора , там на него редовно ще му правят " гинекологични" прегледи на простата. ИЗРОД !!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари