Защо е полезно да се караш с половинката си

0
Ето няколко правила да се караш с партньора си здравословно
Ето няколко правила да се караш с партньора си здравословно

Нали сте отделни личности - и двамата имате различни желания, характери и методи за комуникация.

Поради тази причина, караницата се случва инстинктивно – всеки от вас неминуемо иска да запази собствените си позиции. Невинаги спорът е свързан с това, че имате напълно различни искания от живота.

И последно – няма верен или грешен начин за протичането на даден спор. Единственото, което можеш да направиш е да научиш няколко основни правила, за да се караш здравословно и конструктивно. Ето как...

1. Не се отклонявай от основната причина за спора.

Ако продължавате да забърквате проблеми от миналото в настоящата ви караница, това ще постави стена пред разрешаването на конкретния проблем. Стойте фокусирани върху него, макар че и двата ще се изкушите да припомните минали дрязги в подкрепа на тезата си.

2. Бъдете специфични.

Не започвайте спор, който изведнъж да се превърне в дискусия за това колко е проблемна връзката ви. Направите ли го, това няма да помогне, а напротив – ще увеличи размера на проблема до огромни пропорции, отдалечавайки ви от помирението. Също така, може да разклати сериозно взаимоотношенията ви. Придържайте се до проблема, за който сте започнали да се карате (някой не е измил чиниите, друг е забравил да плати сметките и т.н.)

3. Не нападай партньора си.

Личните нападки не са полезни по време на спор и единственото, за което служат е да включат защитните реакции на отсрещния човек. Проучванията показват, че партньорите с дългогодишни взаимоотношения не показват омраза един към друг, дори по време на грандиозни скандали. Как да го постигнеш и ти? Обясни му, че се е държал по даден начин, вместо пряко да обиждаш него и личността му. Вместо „Не се поинтересува от желанията ми, преди да резервираш хотел за почивката, как може да си такъв егоист, опитай „Не се поинтересува от желанията ми, преди да резервираш хотел за почивката, намирам това за егоистично поведение“.

4. Довършете кавгата.

Нека сме честни – караниците са неприятно занимание, което ни изважда от зоната ни на комфорт. Ето защо, всеки нормален човек (освен тези, които възприемат за свое хоби да се дърлят за щяло и нещяло) се стреми да се махне по-скоро от тях. Но изследванията показват, че щастливите двойки разрешават различията си напълно, дори да се наложи да засегнат проблема по-късно през деня или седмицата.

Ако любимият ти иска да се оттегли, защото това за него е единственият начин да се справи със създалата се безизходица, остави го. Излезте на разходка на следващия ден, когато и двамата сте по-спокойни и го попитай как би искал да разрешите различията си. Но ако си наясно, че той нарочно бяга от конфронтацията, само за да те разстрои, то трябва да подходиш по точно обратния начин. Но първо остави първата караница да поутихне, след което разговаряй с него отделно за държанието му.

6. Не намесвай други в личния ви спор.

Недей да искаш от своите или неговите приятели да вземат твоята страна в спора. Недей да им разказваш как ти си права, а той крив. Каквото и да правиш, не се сдружавай с приятели против партньора си, използвайки тяхното мнение за да обориш неговото. Разбира се, свободна си да поискаш съвет от близките си. Но не и да го използваш срещи любимия като аргумент за разрешаване на вашето лично затруднение. Запомни, че целта на спора не е да докажеш правотата си, а да разрешиш проблема.

7. Не предприемай физическа саморазправа.

Повече от ясно е, че никой не бива да вдига ръка срещу другия. Твоята, както и неговата отговорност е да се справяте с чувствата си сами (тоест, ако си много ядосана, успокой първо себе си, недей да изливаш гнева си под формата на звънък шамар).

8. Не се страхувай да си легнеш ядосана.

Макар в точка 4 да те посъветвахме винаги да довършваш караницата, наясно сме, че понякога това няма как да се случи в рамките на деня. Може да направите следното – определете си краен срок за приключване на спора. Той може да по-късно през деня или през седмицата. Стига да сте се разбрали да е сравнително скоро, няма проблем да преспите една или няколко нощи, премисляйки аргументите си. Ненапразно казват, че утрото е по-мъдро от вечерта.

9. Бъди искрена, когато се извиняваш.

Ако наистина си виновна за спора, не реагирай като малко дете, което се инати да се извини на другарчето. Бъди отговорна и кажи колко съжаляваш.

10. Опитай се да видиш неговата гледна точка.

Да си във връзка означава да разбираш емоциите на партньора си. Покажи му, че го разбираш, дори твоето мнение в случая да е различно от неговото. Едно простичко „Разбирам те“ или каквато и да е подобна фаза, ще разтопи ледовете между вас.

Източник: Факти.бг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари