Защо България поръча най-много от ваксините AstraZeneca?

0
„Поръчахме от „AstraZeneca“, защото първи започнаха изпитанията“. Така премиерът даде отговор на въпроса защо е предпочетена АстраЗенека
„Поръчахме от „AstraZeneca“, защото първи започнаха изпитанията“. Така премиерът даде отговор на въпроса защо е предпочетена АстраЗенека Снимка: Министерство на здравеопазването

Не веднъж бе повдиган въпросът, защо страната ни предпочете ваксината на „AstraZeneca“ пред останалите

А в социалните мрежи много хора заподозряха връзка с това, че начело на фирмата в България е майката на евродепутатът от ГЕРБ Ева Майдел, пише Topnovini

Още тогава властите отрекоха да има подобна връзка, а страната ни изостана с имунизацията поради забавянето на доставките на препарата.

Поръчахме от „AstraZeneca“, защото първи започнаха изпитанията

Месец и половина по-късно премиерът Бойко Борисов реши да даде отговор на въпроса за избора на ваксината „AstraZeneca“ у нас. 

По време на традиционната си обиколка из страната, той заяви, че препаратът е преминал първи изпитанията и затова от него са поръчани първите бройки.

Борисов определи като политически спекулации твърденията, че държавата ни е поръчала най-много дози от „AstraZeneca“ заради разликата в цената и намекна, че е възможно да се води търговска война между фармакомпаниите. Премиерът напомни, че страната ни няма да плаща за ваксините на „AstraZeneca“, докато не минат всички тестове и не получи и останалите дози от препарата.

„Ако едната (бел. ред. - ваксина) е няколко единици долара, другата е 10-15 отгоре. И търговската война между фирмите, за разликата в продуктите, е като по заведенията. Ако едното работи на 4 лв., а другото - 15 лв, ти къде ще си изпиеш кафето при еднакви условия?“, каза Борисов.

От БСП обаче се възмутиха и нарекоха изказването на премиера цинично

 „Сравнява живота на хората с цената на едно кафе. Хаосът и безотговорността на правителството подлагат здравето на стотици хиляди хора на риск,“ коментира водачът на листата на БСП в София-област Иван Ченчев.

В пост във Facebook той се обърна към министър-председателя с думите: „Г-н Борисов, досега рискувахте с лошо строителство и изпускането на язовири, но сега става дума за човешки животи.“ Иван Ченчев даде за пример министър-председателите на Унгария и Словакия, които използват руската ваксина, за да ваксинират населението си: „Защо не питате Вашия приятел Орбан защо не чака ЕМА, за да се погрижи за унгарския народ, или словашкия премиер, който също поръча руска ваксина(...) Ако толкова чакате одобрение от ЕМА, защо спряхте „AstraZeneca“, която е одобрена от тази агенция“, попита още Иван Ченчев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари