Защо 50-те милиона лева за заплати на медиците са намалени на 6 милиона лева?

1
Проф. Георги Михайлов: Всички знаем, че вече 6 месеца българското общество е свидетел на справедливите протести на специалистите по здравни грижи, които се издигнаха с няколко основни техни справедливи искания
Проф. Георги Михайлов: Всички знаем, че вече 6 месеца българското общество е свидетел на справедливите протести на специалистите по здравни грижи, които се издигнаха с няколко основни техни справедливи искания

Искаме ясен отговор защо 50-те млн. лв. за заплати на медиците са намалени на 6 млн. лв.

Това каза народният представител от ПГ на "БСП за България" проф. Георги Михайлов по време на брифинг в Народното събрание във връзка с проблемите на медицинските специалисти, предаде агенция "Фокус".

"Всички знаем, че вече 6 месеца българското общество е свидетел на справедливите протести на специалистите по здравни грижи, които се издигнаха с няколко основни техни справедливи искания", каза той и припомни техните искания, свързани с достойното заплащането, възможност за кариерно израстване.

"Ставаме свидетели на два факта, които си противоречат крещящо. С постановление на МС от 10 април тази година МС отпуска 50 млн. лв. насочени към увеличаване на заплатите на медицинските специалисти в системата", каза той.

По думите му малко по-късно с постановление 111 и в параграф 2, цифрата 50 млн. лв. се заменя с 6 млн. лв.

"Още повече, че думите има 50 млн. лв. в системата бяха използвани като аргументи от управляващите до миналия месец септември. Ние искаме ясен отговор от министъра на здравеопазването, ако всичко това е истина - какви са причините за това. От МС какво е неговото отношение към действително огромния сериозния проблем, който довежда до рязкото изтичане на кадри от страната и решаването на проблема със заплащането на медицинските кадри. БСП многократно е предлагала създаването на междупартийна комисия за решаването на тежките проблеми в българското здравеопазване. Ние смятаме, че здравеопазването е надпартийна кауза. До момента нямаме отговор на нашето предложение", каза още проф. Михайлов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари