Защитени местности с пролетната циклама са недокоснати от човешка ръка

0

При проверките за оценка на състоянието на двете защитени местности, опазващи пролетната циклама (Cyclamen coum), не са установени следи от посегателства, бране или изкореняване на ценния вид.

Експертите на РИОСВ - Русе са обходили териториите на ЗМ „Находище на пролетно ботурче“ в с. Осенец (община Разград) и ЗМ „Находище на пролетно ботурче-Бреница“ – с. Бреница (община Тутракан).

В момента защитеното растение е във фаза на активен цъфтеж заедно с други пролетни цветя. В находището в с. Осенец е имало снежна покривка. Популациите са в много добро състояние. Мониторингът отчита около 30-35 екземпляра на квадратен метър.

В двете находища категорично е забранено брането, изкореняването или търговията с растителния вид. Пролетната циклама попада под защитата на Закона за биологичното разнообразие и  Вашингтонската конвенция (CITES).

Във връзка с предстоящите празници експертите на екоинспекцията ще извършат извънредни проверки по  пазари и обекти за търговия  на цветя с цел превенция на незаконни действия.  При констатирани  нарушения ще се налагат глоби от  100 до 5000 лева на физически лица, а на юридическите – от 500 до 10 000 лева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари