Защитен механизъм е спрял продажбата на винетки

0
Повишеният трафик през вчерашния ден е разчетен от системата като опит за злонамерено действие, обясни проф. Олег Асенов
Повишеният трафик през вчерашния ден е разчетен от системата като опит за злонамерено действие, обясни проф. Олег Асенов Снимка: БГНЕС

Задействане на защитен механизъм на системата за електронни винетки е причината за проблема със сайта и търговските обекти от мрежата Националния доставчик на услуги, заяви за Дарик експертът от Националното тол управление проф. Олег Асенов.

Вчера сайтът vinetki.bg на единствения официален партьор на АПИ беше недостъпен, а да се купят винетки от бензиностанции, пощенските клонове, касите на Easypay и други търговски обекти от мрежата беше невъзможно.

Повишеният трафик през вчерашния ден е разчетен от системата като опит за злонамерено действие, обясни проф. Олег Асенов.

"Гледайки статистиката на продажбите, вчерашният ден е бил денят с най-много продажби изобщо от началото на пускането на системата, над 80 хиляди. Събитието, което се случи за нас е важно от гледна точка на мащабиране и конфигуриране на системата при различни типове натоварване."

С 50 автомобила на Националното тол управление се следи за нарушители без винетки по републиканската пътна мрежа в момента, посочи проф. Асенов. По този начин се осигурява обучение на място от гледна точка пътната безопасност – начин на заставане на пътя, правилно позициониране и спиране на автомобилите. Разработени са инструкциите за правоприлагане, добави той:

"Така че дори и на магистралите да се използват лентите за ускорение и влизане на магистрала, да се използват изходите, например от бензиностанции или крайпътни обекти, когато автомобилът не е в темпов режим на каране, не се намира в лента, в която може да бъде спрян, така че да създаде условия за себе си или за други  участници в движението да бъдат в риск."

3 631 автомобила са проверени от 15 януари до момента. На нарушителите са съставени 23 акта за установяване на административно нарушение и са наложени 30 компенсаторни такси, уточни Олег Асенов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари