Засаждането на Коледната гора в Русе се отлага

3
Съвети как да се съхраняват елхичките в домашна обстановка, докато дойде моментът да се засадят
Съвети как да се съхраняват елхичките в домашна обстановка, докато дойде моментът да се засадят Снимка: Булфото / архив

Засаждането на Коледната гора в Русе, което се организира от ентусиазирани русенци във фейсбук с подкрепата на общината, временно се отлага.

Първоначалните намерения бяха живите елхички с корени, красили домовете по празниците, да се засадят на 5 януари, неделя, в Парка на възрожденците. След консултация с еколозите на общината е станало ясно, че точно в този момент е рисково да се прави подобна акция, тъй като е студено и времето е неподходящо. Предстои да се уточни допълнително кога може да се случи засаждането, съобразно метеорологичните условия, информира Русе медиа.

Тъй като има хора, които искат да участват в създаването на Коледна гора, но нямат дръвчета, се обмисля да се поръчат организирано за желаещите русенци.

От своя страна община са дали и съвети как да се съхраняват елхичките в домашна обстановка, докато дойде моментът да се засадят:

1. Най-подходящата температура за елхата в домашна среда е между 8°– 15° C. Терасата е най-подходящото място, където елхичката може да е на завет и да не ѝ е топло. Разбира се, обичайно поставяме Коледната елха в хола или всекидневната, където температурата е по-висока и трябва да се полагат грижи, за да се намали ефектът от необичайно по-високата за елхата температура.

2. Адаптирайте Коледната елха при внасянето ѝ в дома към по-високата температура, като я оставите по възможност за 1 или повече дни на терасата, след това за 1 или повече дни в по-хладно помещение като например общите части на етажа, в предверие, антре или зимна градина, преди да я внесете на по-топло в хола, всекидневната или спалнята. Повторете процедурата по адаптиране и преди да я изнесете януари месец след празниците на терасата, за да предпазите корените и пъпките от измръзване.

3. Коледната елха трябва да се постави максимално далеч или поне на 2 м от всякакви отоплителни уреди.

4. Добре е да се предпазва от дълготрайна пряка слънчева светлина, която би повишила дори през зимните месеци температурата.

5. Добра практика е при възможност изключването на отоплението през нощта в помещението, където се намира Коледната елха.

6. Поливайте на 2 дни с 250-300 мл за размери S и M, по 350-400 мл L и XL и по 1000-1500 мл за размер XXL. Можете да поливате спокойно през мулча.

7. Поливайте бавно, защото при бързото поливане с лейка или бутилка например водата има свойството да бяга по периферията и да се оттича по проходи в почвата към дъното извън кашпата и кореновата бала, големи части от която в крайна сметка могат да останат сухи .

8. Освежавайте с вода клоните на елхата през няколко дни например чрез пулверизатор. Иглолистните видове се хранят и през игличките и сухият въздух ги убива. Така ще се измият фините прахови частици и елхата ще може да чисти въздуха отново още по-добре.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари