Засадиха 17 рози зад НДК

1
Акцията е в знак на признателност към донорите на органи и техните близки
Акцията е в знак на признателност към донорите на органи и техните близки Снимка: БТА

Акцията е в знак на признателност към донорите на органи и техните близки

Седемнадесет рози бяха засадени в розовата градина зад Националния дворец на културата (НДК) в София, в знак на почит и признателност към донорите на органи и техните близки. Инициативите е на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ (ИАМН) за популяризиране на смисъла и значението на донорството и трансплантацията и ще продължат и през месец ноември. На събитието присъстваха трансплантирани, близки на донори, както и представители на „Медицински надзор“, съобщи БТА.

Пред журналисти директорът на ИАМН Иванка Динева каза, че по традиция всяка година в розовата градина се засаждат толкова рози, колкото донори е имало през годината. Динева обясни, че инициативата е започнала през 2020 г., а това е четвъртото посаждане на рози.

Розовата градина е създадена през 2020 г. от Министерството на здравеопазването и ИАМН, по инициатива на Сдружението на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация. Тя символизира признателността и благодарността на трансплантираните хора към донорите и техните семейства. Всяка година „Медицински надзор“ добавя в градината рози на брой, колкото са реализираните донорски ситуации.

В България, към 6 октомври 2023 г., 849 български граждани чакат за трансплантация на органи, съобщиха от ИАМН. От началото на годината досега са реализирани 17 донорски ситуации, дали шанс за живот на 42-ма души. Извършени са 141 трансплантации на хемопоетични стволови клетки, както и 685 тъканни трансплантации, обясниха от агенцията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари