Зарибяват отровената река Девинска

0
На мястото на отровената преди седмица риба бяха пуснати около 350 килограма балканска пъстърва
На мястото на отровената преди седмица риба бяха пуснати около 350 килограма балканска пъстърва

На мястото на отровената преди седмица риба бяха пуснати около 350 килограма балканска пъстърва

Мащабно зарибяване беше извършено на река Девинска. На мястото на отровената преди седмица риба бяха пуснати около 350 килограма балканска пъстърва. Тя е предоставена от Съюза на ловците и риболовците в България.

Рибата пристигна от стопанство "Тошков чарк" и беше пусната на няколко места в 3-километровия участък на река Девинска.

"Балканска пъстърва, което е вид много типичен за нашите реки. Тук местообитанието за този вид е много подходящо. Не е типичен зарибителен материал, който обикновено се пуска. Тя е двулетна пъстърва, в рамките на около сто и петдесет до двеста грама, почти една педя е всяка една от рибките, което ще позволи още следващата година тя да достигне полова зрялост и разбира се да остави своя хайвер и да даде поколение", обясни Любомир Стефанов - експерт от НЛРС.

Това е второто по ред зарибяване след инцидента от миналия петък, предаде БНТ.

"Ние ги предприехме след като установихме, че водата е чиста, че има храна за рибата в реката. Така че няма пречка да бъде извършено зарибяването", каза Здравко Иванов - кмет на Девин.

В зарибяването днес се включиха и деца от Клуба по риболов в Девин.

Денис: "За да може в реката да има повече риба, да хващаме, беше отровена. Всеки ден ходехме на реката, това ни беше хоби, имаме си отбор, участваме на състезания."

Митко: "Искам да има повече риби, да има състезания. Да ловим повече, да се упражняваме."

Предвиждат се и още зарибявания докато популацията се възстанови напълно. Така ще бъдат проведени планираните състезания - Републиканско първенство по улов на риба за деца в началото на септември и Световно първенство през 2025 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Мартин
    Бойкот на тия гадни мизернци от Девин и на гнусна та им вода! Може би и жаби и раци ще пуснат???
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари