Заради неплатени сметки: Болница във Варна остава без ток

0
Болница във Варна с режим на тока заради натрупан дълг от 80 000 лева към енергийното дружество
Болница във Варна с режим на тока заради натрупан дълг от 80 000 лева към енергийното дружество Снимка: БНТ

Болница във Варна с режим на тока заради натрупан дълг от 80 000 лева към енергийното дружество

През следващите седем дни Диспансерът за белодробни заболявания ще е без ток от два до четири часа на ден, но от 14 декември електрозахранването ще бъде спряно напълно, докато сметките не бъдат платени, предаде БНТ.

Звездалина Ненкова е лаборант в Тубдиспансера от близо 50 години и за първи път няма да може да направи необходимите изследвания.

"Имам три хладилника с хранителна среда и всичко се проваля. Трябва да се правят наново, но тези, които сме заложили, ние не можем да дадем никакъв отговор", казва тя.

Днес в 10:00 часа сутринта токът в диспансера беше изключен.

"Сега за два часа, после за 4 часа, после завинаги", каза директорът на лечебното заведение доц. Христо Ганчев.

В най-важното помещение от лабораторията задължително трябва да се поддържа температура от 37 градуса. Липсата на електрозахранване означава, че всички проби на пациенти трябва да бъдат унищожени.

През последните 10 години белодробната болница трупа дългове. Държавата дава 92 лева на ден за лечението на един пациент, което не е достатъчно, а доскоро сумата е била още по-малка.

"След 95 години Варна остава без туберкулозна болница. Това е истината! Никой не си мърда пръста!", казва директорът.

Служителите не са получавали заплати от 10 месеца.

"Всички сме пенсионери тук и имам чувството, че мислят, че като имаме пенсии всичко е наред", споделя Зведалина Нанкова.

Досега Община Варна покриваше дълговете на болницата, но Общинският съвет реши дейността ѝ да бъде прехвърлена към друга лечебно заведение на територията на областта. Кой ще го определи обаче, не е ясно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари